Documentul cu modificări la Codul Penal prevede sancţiuni penale mai aspre pentru utilizarea contrar destinaţiei, obţinerea frauduloasă sau delapidarea mijloacelor din fondurile externe, acordate Republicii Moldova pentru implementarea programelor şi proiectelor socio-economice.
 
Noile modificări prevăd detenţie de la 2 până la 15 ani şi privarea de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 8 ani, precum şi amendă de la 3000 până la 9000 unităţi convenţionale.

„Cine stabileşte dacă banii sunt eficient utilizaţi? Nu este un subiectivism în asta? Unii miniştri ulterior nu mai sunt în funcţii, iar cineva poate să zică ulterior că aceste fonduri nu au fost utilizate ineficient”, a declarat deputatul PCRM, Oxana Domenti.

„Nu cred că este cazul, pentru că de fiecare dată vom verifica cu donatorul, dacă se confirmă obţinerea frauduloasă ale fondurilor, dacă banii sunt utilizaţi contrar destinaţiei, etc. Dar în acest caz trebuie să existe cineva care are o nemulţumire. Dacă toată lumea este mulţumită, este complicat să vorbim de subiectivismul CNA”, a explicat vicepreşedintele CNA, Cristina Ţărnă.

În prezent, acest tip de fraude se pedepsesc cu amendă, care variază între 1000 şi 6000 unităţi convenţionale sau cu detenţie de la 2 până la 3 ani şi privarea de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Amendamentele respective au fost elaborate în conformitate cu Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2016.

În prezent, Republica Moldova are contractate angajamente în valoare de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care debursate sunt deja 2,5 miliarde euro, în cadrul implementării a peste 1800 de proiecte la nivel naţional.