Pe lângă faptul că încrederea în politicienii de opoziţie este în creştere, noutate este şi lipsa oligarhului Vladimir Plahotniuc, lider de facto al Partidului Democrat, din preferinţele electoratului. Dacă sondajele din ultimii ani îl plasau lider absolut la antirating, acesta acumulând de fiecare dată cel mai mic procentaj la capitolul încredere, atunci în sondajul prezentat de IRI, la întrebarea deschisă „În ce politicieni sau persoane publice aveţi cea mai mare încredere?”, oligarhul lipseşte cu desăvârşire.

Amintim că un sondaj prezentat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA acum două luni a arătat că aproape 92,9 la sută din cetăţenii RM nu au încredere în Vladimir Plahotniuc. 

Sondajul IRI mai arată că, la nivel de ţară, de cea mai mare încredere se bucură Renato Usatîi (27%), Igor Dodon (24%), Maia Sandu (16%) şi Andrei Năstase (13%).

În Chişinău situaţia este un pic diferită. Cei mai mulţi au încrede în Maia Sandu (25%), Igor Dodon (20%), Andrei Năstase (19%) şi Renato Usatîi (17%).

 

Sondajul a fost realizat de Institutul Republican Internaţional în luna martie, pe un eşantion de 1.500 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de 2,8 la sută.