Referindu-se la unele aspecte ale manifestaţiei de amploare, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a spus că protestul de duminică va avea un caracter social, dar în cadrul evenimentului vor fi enunţate şi revendicări de ordin politic. „Are un caracter social, deoarece noi înţelegem că, în republică, foarte multe rele au pornit de la furturile care s-au produs pe parcursul a 25 de ani, dar culmea culmelor a fost furtul miliardului – atunci când această fostă guvernare, pe final de mandat, a dat lovitura de graţie acestui popor, i-a furat miliardul din rezervele naţionale. De aici au pornit să curgă celelalte. Sărăcia o cunoaşte şi o simte fiecare cetăţean în parte. Sunt revendicări de ordin social, revendicări de ordin politic. Am făcut cunoştinţă cu un studiu care spune că numărul respondenţilor care îşi doresc alegeri parlamentare anticipate este în creştere. În condiţiile acestea, cum să nu ai revendicări politice? Pentru ce îşi cer oamenii acest drept, pentru că ei vor să se răzbune pe această guvernare. Această răzbunare trebuie să fie una civilizată, una democratică, paşnică”, a precizat Năstase. 

Liliana Caraşciuc, directoarea Transparency International Moldova, a adăugat: „Guvernarea nu a rămas neclintită de la aceste presiuni, care au existat pe parcursul acestui an. Foarte multe concesiuni la care a mers guvernarea, semimăsuri - acestea tot sunt un rezultat al acestor presiuni. Alta este îngrijorarea noastră şi anume că vom rămâne cu semimăsuri. Noi nu am rămas cu ceea ce am fost, dar totuşi descurajările sunt destul de mari. Instituţiile internaţionale, toţi partenerii de dezvoltare deja vorbesc cu text deschis că sectorul justiţiei nu mai este independent, este capturat. Populaţia trebuie să înţeleagă că procesul democratic nu este un eveniment de o singură zi, este un proces, şi mai ales atunci când guvernarea s-a deprins că fără o presiune extraordinară nu face niciun pas, atunci această presiune trebuie să fie exercitată cu regularitate. Altceva este că răbdarea poporului nu este fără fund şi, din această cauză, ar fi mai bine să iasă în întâmpinarea poporului. Ceea ce se întâmplă acum sunt jumătăţi de măsuri”. 

În aceeaşi ordine de idei, jurnalistul Vitalie Călugăreanu spune că acţiunile guvernării sunt făcute de ochii lumii şi coincid cu evenimente de talie internaţională. „Acestea jumătăţi de paşi pe care îi face guvernarea, vedem că coincid cu anumite vizite peste hotare, tot felul de evenimente cu rezonanţă internaţională. Şi asta ne face să credem că, de fapt, guvernarea face micropaşi mai mult pentru a bifa anumite aşa-zise succese, pe care le ar avea în relaţie cu cetăţenii. Dacă ne uităm la modul real cum stau lucrurile în Republica Moldova, vedem că această guvernare pierde din ce în ce mai multă popularitatea în rândul cetăţenilor şi lucrul acesta se vede la o simplă privire a reţelelor de socializare. Eu cred că paharul răbdării s-a cam umplut. Nu trebuie să ne aşteptăm că guvernarea va ieşi în faţă şi va zice: „Gata, noi am guvernat prost, ne este ruşine forte tare că am furat miliardul.” Deţinerea controlului asupra anumitor funcţii le asigură multor guvernanţi libertatea şi businessurile. De asta nici nu trebuie să ne facem iluzii că mâine îşi vor da demisia. Nu au încotro, au intrat în acest colimator al jocurilor puterii şi nu mai pot ieşi. Pentru că sunt parte, unii au intrat destul de adânc, au pus mâna şi pe nişte avantaje financiare”, a explicat invitatul emisiunii. 

În acest sens, Vitalie Călugăreanu a spus că cei care deţin pulsul puterii încearcă prin anumite metode să-şi camufleze proasta guvernare. „Îmi amintesc o declaraţie a lui Ion Terguţă, făcută după învestirea Guvernului Filip. El a spus că perioada care urmează va fi determinată de încercări vădite ale guvernării de restrângere a libertăţilor, iar eu, în această perioadă, asta văd, din păcate. Văd că Ion Terguţă a avut dreptate. Vedem această lege „Big Brother”, acum apare legea cu drone, apar legi interesante care vin să camufleze proasta guvernare a oamenilor care sunt cu pulsul puterii”, a subliniat jurnalistul. 

„În momentul de faţă Plahotniuc se află într-o situaţie mult mai complicată decât de a-şi apăra businessul, banii pe care i-a furat el îi ţine în străinătate. El astăzi este în situaţia de a se bate între viaţă şi moarte, el se bate pentru libertatea sa, el se bate pentru viaţa sa – iată de ce apelează la tot felul de tehnologii. Banii furaţi de la cetăţenii noştri sunt băgaţi în tot felul de tehnologii de apărare. El apelează la toate mijloacele posibile şi imposibile. Toate mijloacele de transport au fost contractate, oamenii nu au cu ce veni, dar am semnale din teritorii că vor veni şi pe jos sau vor veni şi de sâmbătă seara, dacă va fi nevoie. Problema se pune puţin altfel. Deja oamenii nu-şi mai pun problema să ia businessul lui Plahotniuc, oamenii îl vor la puşcărie. Iată de ce schimbarea trebuie să se producă. După alegerile anticipate trebuie să vină o putere care să aibă voinţă pentru reforme. Este nevoie să vină cât mai multă lume în Piaţa Marii Adunări Naţionale, să ne manifestăm ca nişte islandezi. Trebuie să înţelegem că Plahotniuc se teme să-şi piardă libertatea. Odată ce libertatea e pierdută, înseamnă anchete penale”, a afirmat Năstase.

Totodată, preşedintele Platformei DA a îndemnat toţi cetăţenii să participe la marele protest din 24 aprilie: „Fac încă o dată apel către toată ţara: să venim pe 24 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a spus Năstase.

Amintim că organizatorii protestului au anunţat că acţiunea va fi organizată în vederea determinării guvernării să demisioneze şi să organizeze alegeri parlamentare anticipate împreună cu cele prezidenţiale. Manifestaţia este organizată de către partidele de opoziţie şi societatea civilă protestatară. Scopul acţiunii este determinarea guvernării să dizolve Parlamentul şi să stabilească data alegerilor parlamentare şi prezidenţiale în termen de două luni, aşa cum prevede Constituţia. Protestul de amploare va începe la ora 12:00 şi se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.