Cele 24 de organizaţii semnatare consideră că un grup de interese, precum şi unele instituţii media afiliate acestora au demarat o campanie de discreditare a reprezentaţilor UE la Chişinău, declarând că donatorii străini au tot dreptul să se pronunţe nu doar asupra implementării unor activităţi concrete din planurile de acţiuni, dar şi asupra rezultatelor reformelor sau asupra lipsei acestor rezultate.

„Opiniile critice, transmise de către reprezentanţii corpului diplomatic acreditat în Moldova, în special de către partenerii care investesc banii contribuabililor din ţările lor pentru dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă o evaluare necesară şi utilă guvernului şi cetăţenilor moldoveni, iar concluziile diplomaţilor străini trebuie să fie examinate cu sinceritate şi onestitate pentru a corecta mersul reformelor sau a iniţia modificări în domeniile restante”, se arată în declaraţia societăţii civile.

Precizăm că anterior un grup de magistraţi din cadrul diferitor instanţe de judecată s-au arătat indignaţi de mesajul preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor, Ion Druţă, adresat şefului Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, declarând că acesta nu a fost coordonat cu alţi membri şi nu reprezintă viziunea majorităţii. Ion Druţă l-a acuzat pe ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova de imixtiuni în sistemul judecătoresc, îndemnându-l „să fie mai prudent pe viitor”, dându-i şi lecţii privind esenţa statului de drept, asta după ce Tapiola a calificat decizia de demitere a primarului de Taraclia drept una motivată politic.

Vezi textul integral al declaraţiei:
 
Reprezentanţii societăţii civile îşi exprimă îngrijorarea în legătura cu campania de discreditare a reprezentanţilor corpului diplomatic care urmăresc evoluţia reformelor din Republica Moldova, pornită de unele grupuri de interese politice şi instituţiile media afiliate acestora. Considerăm că învinuirile de imixtiune în actul justiţiei, referinţele la faptul că diplomaţii ar avea doar dreptul de a vorbi la general despre problema corupţiei şi „nu pot să arate cu degetul” la cazurile concrete de ilegalităţi şi derapaje antidemocratice, sunt incorecte.

Solicităm grupurilor de interese politice care dirijează campania de discreditare a reprezentanţilor corpului diplomatic să înceteze aceste atacuri nefondate şi inadmisibile. Urmare a asumării parcursului european de către Republica Moldova, Uniunea Europeană a demarat o asistenţă financiară, tehnică şi de expertiză de proporţii pentru a susţine reformele în ţara noastră. Considerăm că donatorii străini au dreptul de a se pronunţa nu doar asupra implementării unor activităţi concrete din planurile de acţiuni, dar şi asupra rezultatelor reformelor sau asupra lipsei acestor rezultate.

Organizaţiile societăţii civile care monitorizează mersul reformelor din ţară, transmit opiniile şi expertizele sale instituţiilor internaţionale, donatorilor şi partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, inclusiv pentru exercitarea influenţei asupra factorilor de decizie în scopul consolidării statului de drept, democratic, cu o economie bazată pe libera concurenţă. Opiniile critice, transmise de către reprezentanţii corp ului diplomatic acreditat în Moldova, în special de către partenerii care investesc banii contribuabililor din ţările lor pentru dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă o evaluare necesară şi utilă Guvernului şi cetăţenilor moldoveni, iar concluziile diplomaţilor străini trebuie să fie examinate cu sinceritate şi onestitate pentru a corecta mersul reformelor sau a iniţia modificări în domeniile restante.

Semnatari:

1. ADEPT
2. Agenţia de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană
3. Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor Râului Eco - TIRAS
4. Asociaţia Presei Independente
5. AFPMDD (Women’s Association for the Environment Protection and Sustainable Development)
6. Business Consulting Institute
7. BIOS
8. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei
9. Centrul de Resurse DIALOG - Pro
10. Centrul de Resurse Juridice din Moldova
11. Centrul pentru Jurnalism Independent
12. Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate
13. Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova
14. Fundatia Est-Europeană
15. Fundaţia pentru dezvoltare
16. IDIS Viitorul
17. Institutul de Instruire în Dezvoltare "MilleniuM"
18. Institutul pentru Politici şi Reforme Europene
19. Institutul pentru o Guvernare Deschisă
20. PROMO - LEX
21. RCTV Memoria
22. Terra - 1530
23. Transparency International – Moldova
24. Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.