„În următorul deceniu nu se pune în mod realist problema aderării nici a Ucrainei şi nici a Moldovei la Uniunea Europeană, iar prim-miniştrii din toate statele Uniunii Europene se schimbă mult mai frecvent decât o dată la zece ani”, a declarat Popescu la Europa Liberă.

Expertul afirmă că ideea de integrare europeană demult a devenit o sursă de demagogie politică la Chişinău, iar partidele de la guvernare nu au făcut decât să îndepărteze Moldova de perspectiva unei aderări la UE.

„Agenda europeană a fost răpită de interese politice, aici putem specifica foarte clar, şi de Partidul Democrat, şi de Partidul Liberal Democrat, şi de Partidul Liberal, şi de mulţi alţi actori. Noţiunea de integrare europeană se speculează, dar efectiv nu se fac..., nu că nu se fac suficiente eforturi pentru a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, ci, după cum vedem bine, în ultimii ani, deciziile politice şi economice luate de guvernările de la Chişinău au îndepărtat perspectiva integrării europene pentru Moldova”, a adăugat Nicu Popescu.

„Viitorul preşedinte sau alegerea viitorului preşedinte poate constitui o şansă, dacă acest lucru ar permite o mai mare competiţie de idei, o mai mare competiţie de acţiune în rândul clasei politice actuale osificate în jurul unor reţele deja consolidate de corupţie. Or, evident, acest viitor preşedinte, dacă va face parte din acest consens corupt, care guvernează ţara deja nu doar în ultimii ani, dar, practic, în ultimii 20 şi ceva de ani, atunci, evident, Republica Moldova nu are nicio şansă de a-şi îmbunătăţi nici performanţa sa de politică internă, performanţa sa economică şi, prin urmare, nu are şansă să se afirme în plan geopolitic”, a conchis expertul Institutului Uniunii Europene pentru Studii de Securitate de la Paris.