Secretarul CEC, Andrei Volentir, consideră că instanţa a „încurcat iţele” şi a făcut o „ingerinţă grosolană în activitatea CEC-ului* când i-a dictat să organizeze referendumul pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni.

„Comisia este un organ independent constituit de parlament pentru realizarea politicilor electorale, respectiv, nimeni în ţara aceasata nu este în drept să intervină în autonomia ei. Pentru asta am fost investiţi de către parlament: să adoptăm soluţii care considerăm că trebuie luate, în limitele legii. Instanţa a făcut o ingerinţă grosolană în activitatea comisiei, obligând-o să dea o soluţie anume”, a declarat Volentir la Europa Liberă.

Curtea de Apel a admis joi cererea grupului de iniţiativă pentru organizarea referendumului constituţional şi a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale din 30 martie, prin care a fost respinsă propunerea de organizare a referendumului şi anulată înregistrarea grupului de iniţiativă.

Astfel, instanţa a obligat Comisia Electorală Centrală să iniţieze referendumul republican pentru care au semnat peste 400 de mii de cetăţeni. Verdictul este cu drept de atac.