Printr-un comu­ni­cat de presă din 6 apri­lie 2016, Mol­d­te­le­com anu­nţa că, de luni, 11 apri­lie, Soci­e­ta­tea pe Acţiuni ges­tio­nată de stat va avea un nou direc­tor gene­ral, Dan Mitriuc. „Deci­zia a fost luată de Con­si­liul Soci­e­tă­ţii pe Acţiuni „Mol­d­te­le­com”, care l-a desem­nat pe Dan Mitriuc în această fun­cţie, în urma unui con­curs public la care au apli­cat 11 par­ti­ci­panţi”, se spu­nea în comu­ni­cat.

Concursul cu date personale şi CV-ul lui Mitriuc

Ante­rior, pe 4 mar­tie 2016, pe pagina elec­tro­nică a Mol­d­te­le­com a fost pos­tat un aviz „vizând desfă­şu­ra­rea selec­tă­rii can­di­da­tu­rii la fun­cţia de Direc­tor gene­ral al SA Mol­d­te­le­com”. La con­curs, erau îndem­nate să par­ti­cipe per­soane cu stu­dii supe­ri­oare de licenţă sau echi­va­lente în dome­niul eco­no­mie, drept sau comu­ni­ca­ţii şi expe­rienţă pro­fe­sio­nală de mini­mum 3 ani din ulti­mii 10 ani în dome­niul admi­nis­tră­rii afa­ce­ri­lor. „Expe­rienţa în ges­tio­na­rea afa­ce­ri­lor la între­prin­deri mari se salută”, se menţiona în aviz. La sfârşit de mar­tie, Mol­d­te­le­com anu­nţa că la con­curs s-au înscris 11 can­di­daţi, evi­tând să facă publice numele „întru res­pec­ta­rea pre­ve­de­ri­lor legi­sla­ţiei din dome­niul pro­te­cţiei date­lor cu carac­ter per­so­nal”, fiind prima insti­tu­ţie ges­tio­nată de stat care refuză să dez­vă­luie numele can­di­da­ţi­lor la fun­cţia de direc­tor (!). A urmat comu­ni­ca­tul din 6 apri­lie, pri­vind numi­rea lui Mitriuc în fun­cţie. Acesta nu era însoţit de infor­ma­ţii des­pre noul şef al ope­ra­to­ru­lui naţio­nal de tele­co­mu­ni­ca­ţii, tot el cea mai mare com­pa­nie de tele­co­mu­ni­ca­ţii din Republica Mol­dova.

Pe 13 apri­lie 2016, un CV al lui Dan Mitriuc lip­seşte pe www.moldtelecom.md. Deşi în presă s-a menţio­nat că acesta ar avea 31 de ani, datele ofi­ci­ale arată că noul şef al Mol­d­te­le­com, năs­cut pe 31 octom­brie 1987, are 29 de ani încă neîm­pli­niţi. În 2011, împre­ună cu Valen­tin Mitriuc, fra­tele său mai mic, şi Diana Andru­şca, acum soţia sa, acesta publica o carte online „Rolul com­pa­ni­i­lor trans­na­ţio­nale în glo­ba­li­za­rea eco­no­miei”. Şi astăzi, publi­ca­ţia se vinde cu preţuri de până la 60 USD pe mai multe site-uri spe­cia­li­zate în vân­zări online. De pe coperta cărţii aflăm că Mitriuc este absol­vent al ASEM, iar atunci, în 2011, era anga­jat al Vic­to­ri­a­bank, insti­tu­ţie finan­ci­ară la care, pe atunci, activa şi Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc. După Vic­to­ri­a­bank, noul şef al Mol­d­te­le­com a lucrat în con­ta­bi­li­ta­tea fir­me­lor „Media Pro­duc­tion” şi „Gene­ral Media Group”, care au deţi­nut, pe rând, tele­vi­ziu­nile Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3, aflate, ofi­cial, în pose­sia lui Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc, ex-deputat şi actual prim-vicepreşedinte al PD. Până în vara anu­lui 2015, Mitriuc a acti­vat la Căile Ferate ale Mol­do­vei, fiind res­pon­sa­bil de acti­vi­ta­tea finan­ci­ară a între­prin­de­rii.

La 22 ianu­a­rie 2016, repre­zen­tan­ţii minis­te­ru­lui Eco­no­miei, împre­ună cu pre­mi­e­rul Filip, au avut o întâl­nire cu con­du­ce­rea între­prin­de­rii „Mol­do­va­gaz”, pen­tru a dis­cuta o even­tu­ală micşo­rare a tari­fe­lor la gazele natu­rale. La acea întâl­nire, ca repre­zen­tant al „Mol­do­va­gaz”, a par­ti­ci­pat şi Dan Mitriuc. Potri­vit unor surse, acesta ocupa, la acel moment, func­ţia de contabil-şef la SA „Mol­do­va­gaz”. Acesta a ajuns la Mol­do­va­gaz după ce ple­case de la CFM şi îna­inte de a fi ales în func­ţia de direc­tor al Mol­d­te­le­com.

Soacra noului director, de 15 ani în slujba lui Plahotniuc

Dan Mitriuc este căsă­to­rit cu Diana Andruşca-Mitriuc, fiica Tama­rei Andru­şca. Din iulie 2013, Tamara Andru­şca este mem­bră a Curţii de Con­turi. Din CV-ul fun­cţio­na­rei de pe site-ul insti­tu­ţiei aflăm că, în anii 2001 — 2011, aceasta a fost direc­tor eco­no­mic la „Petrom Mol­dova”, peri­oadă în care ace­laşi Pla­ho­t­niuc era direc­tor comer­cial, după care, direc­tor gene­ral. În 2011-2013, soa­cra direc­to­ru­lui Mol­d­te­le­com a fost şi direc­tor finan­ciar la „Prime Mana­ge­ment”, fon­dată de Pla­ho­t­niuc şi Andrian Candu, finul aces­tuia, actu­a­lul şef al Par­la­men­tu­lui. Deşi nu a menţio­nat în CV, Andru­şca apare, în docu­men­tele Vic­to­ri­a­bank, în cali­tate de mem­bru al Con­si­li­u­lui Băn­cii, în peri­oada în care prim-vicepreşedintele insti­tu­ţiei era Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc (2005). Ulte­rior, în 2012, aceasta a fost şi vice­preşe­dinte al Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ţie al Vic­to­ri­a­bank. Soa­cra şefu­lui de la Mol­d­te­le­com, Tamara Andru­şca, este năs­cută în 1966 în s. Pitu­şca, loca­li­tate de baş­tină a lui Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc.

Din decla­ra­ţia cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate a fun­cţio­na­rei Andru­şca aflăm că, doar în şase luni ale anu­lui 2013, a înca­sat de la „Prime Mana­ge­ment” 345 mii de lei (circa 57 de mii pe lună). Pen­tru com­pa­ra­ţie, în 2014, la Cur­tea de Con­turi, Tamara Andru­şca a avut un venit de doar 161 mii de lei, bani pe care-i încasa de la firma lui Pla­ho­t­niuc în doar trei luni. Tamara şi Vic­tor Andru­şca, socrii lui Dan Mitriuc, locu­iesc într-un imo­bil impre­sio­nant din str. Şte­fan Neaga din Chi­şi­nău, pe care l-au pro­cu­rat la înce­pu­tul ani­lor 2000. Astăzi, casa, care sea­mănă cu o for­tă­reaţă, este pusă gaj la Vic­to­ri­a­bank în schim­bul unor cre­dite. Vic­tor Andru­şca, soţul mem­brei Curţii de Con­turi, este fon­da­tor şi admi­nis­tra­tor al „Dalex-Vit” SRL, care raporta, în 2012, din inter­me­di­e­rea vân­ză­ri­lor car­bu­ranţi­lor, mine­ra­le­lor, meta­le­lor şi chi­mi­ca­le­lor pen­tru indus­trie – 1,19 mili­oane de lei. Tamara Andru­şca nu a răs­puns timp de două zile nici la tele­fo­nul său din biroul de ser­vi­ciu, nici la tele­fo­nul mobil. I-am tri­mis un mesaj, solicitându-i să dis­cute cu noi, dar nu a rea­cţio­nat. Sera­fim Ure­chean, preşe­din­tele Curţii de Con­turi, ne-a anu­nţat, totuşi, că Andru­şca e la ser­vi­ciu.

Continuare citiţi pe Ziarul de Gardă