Astfel, un grup de deputaţi format din Andrej Hunko, Wolfgang Gehrcke, Jan van Aken, Christine Buchholz şi Annette Groth au trimis o interpelare în adresa Guvernului federal german în care au atras atenţia asupra situaţiei din Republica Moldova.

„În cadrul scandalului de corupţie, numit deseori „jaful bancar al secolului”, în urma căruia credite de stat acordate băncilor au fost direcţionate în conturi off-shore, au dispărut la finele anului 2014 aproximativ 1,3 mld. de dolari din casele publice. Această sumă constituie 40% din bugetul de stat la Moldovei şi aproximativ 15% din PIB. Criza de stat continuă este însoţită de un proces de recesiune.

Totodată puterea oligarhilor în Republica Moldova este durabilă şi multe indică asupra faptului că întreprinzătorul Vladimir Plahotniuc care, după cum afirmă sursele media, este cel mai influent oligarh din ţară, continuă să-şi extindă puterea în stat şi în economie după ce a fost arestat oligarhul numărul doi, Vlad Filat. În contextul acestor transformări s-a ajuns la proteste în masă, începând cu vara anului 2015, contra guvernării actuale, dar mai ales contra corupţiei şi a situaţiei sociale precare”, se arată în documentul semnat de deputaţii germani.

„Punctul culminant al protestelor îl constituie mobilizarea cetăţenilor din luna ianuarie anul curent, la care au participat, cu ocazia formării repetate a guvernului sub conducerea prim-ministrului Pavel Filip, membru al taberei oligarhului Vladimir Plahotniuc, zeci de mii de oameni. În ziua alegerii de către parlament a noului şef de guvern au fost organizate proteste în masă care au trecut parţial în tulburări de ordine”, se mai arată în document.

În aceste condiţii, deputaţii solicită explicaţii Guvernului german în legătură cu relaţiile pe care autorităţile de la Berlin le au cu „oligarhul Plahotniuc şi „care sunt concluziile Guvernului federal cu privire la ascensiunea oligarhului Vladimir Plahotniuc în poziţia persoanei cu cea mai mare influenţă politică şi economică în Republica Moldova?”

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.