Pentru a fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, toţi candidaţii pentru funcţia de şef al statului trebuie să depună liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 15 mii de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi. Semnăturile vor fi colectate de toţi candidaţii, indiferent dacă aceştia vor fi propuşi de un partid sau vor intra în cursă independent.

„Cred că ar fi bine să plafonăm numărul de semnături până la 20 de mii, pentru e evita colectarea a sutelor de mii de semnături. De asemenea, în acest proiect nu văd cine este abilitat cu acest drept de a colecta. Nicăieri în textul proiectului nu găsim că acest grup este cu dreptul de a aduna semnături”, a menţionat deputatul PLDM Tudor Deliu.

„Există o logică în ceea ce spuneţi, am putea să discutăm în ceea ce ţine de plafonare. În rest, prezintă aceste semnături candidatul la funcţia de preşedinte. Tot el trebuie să vină cu înregistrarea grupului de iniţiativă şi vine la CEC pentru a fi înregistrat. Toate responsabilităţile sunt puse pe candidat”, a spus Sergiu Sîrbu, unul dintre autorii proiectului.

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, a propus ca în lege să fie precizat că orice persoană, care în ziua alegerilor a împlinit 40 de ani, poate candida la postul de preşedinte.

„Dacă nu vom concretiza, se va spune la momentul adunării semnăturilor că nu are 40 de ani şi s-au dus semnăturile. De aceea să precizăm că e vorba de candidaţii care au împlinit 40 de ani în ziua alegerii, nu la momentul în care sunt adunate semnăturile”, a spus Ghimpu.

Proiectul de lege prevede că data alegerilor prezidenţiale se va stabili cel târziu cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului preşedintelui în exerciţiu. În caz de vacanţă a funcţiei de preşedinte, data alegerilor se stabileşte într-un termen de două luni din ziua în care a intervenit vacanţa. Iniţiativa legislativă propune şi reducerea perioadei campaniei electorale de la trei la două luni. 

Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova vor fi organizate pe 30 octombrie 2016. Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii îşi vor alege direct preşedintele. Din 1994 până în 2000, şeful statului a fost ales prin vot direct de cetăţeni, iar începând cu 2000, Constituţia a fost modificată, astfel că această atribuţie a revenit Parlamentului. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.