Candidaţii propuşi de fracţiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei, sunt Veaceslav Agrigoroae (consilier de deputat în Parlament), Rodica Ciubotaru (juristă şi şefă de secţie în cadrul unui SRL), Sergiu Gurduza (ex-viceministru al Justiţiei), Maxim Lebedinschi (fratele deputatului socialist Adrian Lebedinschi şi consilier municipal PSRM), Alina Russu (şefa Cabinetului preşedintelui fracţiunii PCRM), Andrei Volentir, Vasile Gafton şi Eduard Răducanu (numit recent director al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal). Ultimii trei se regăsesc şi în actuala componenţă.

Trei dintre aceştia au fost propuşi de partidele de la guvernare, iar trei de opoziţie. 

În cadrul dezbaterilor, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi a anunţat plenul Parlamentului că a solicitat CNI să-şi expună opinia dacă există un conflict de interese în cazul desemnării fratelui său, Maxim Lebedinschi, în calitate de membru CEC. Socialistul a spus că nu va participa la vot când acest proiect va fi aprobat.

Socialiştii au solicitat însă ca CNI să se expună şi în privinţa Rodicăi Ciubotaru. Deputatul PSRM Vasile Bolea a atenţionat deputaţii că aceasta este soţia consilierului PL, Igor Ciubotaru.

Nici candidatura lui Eduard Răducanu, numit recent director al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, nu a trecut fără critici. „Legislaţia nu permite să poţi deţine două funcţii”, a declarat deputatul PCRM, Oleg Reidman.

„Proiectul a fost întocmit în baza propunerilor fracţiunilor. Plenul va decide”, a explicat preşedintele Comisie Numiri şi Imunităţi, Raisa Apolschii.

În cele din urmă, preşedintele Parlamentului a propus ca proiectul să fie amânat pentru săptămâna viitoare. 

„Propun să-l întoarcem comisiei. Să fie făcute clarificări în legătură cu potenţiale conflicte de interese, dar şi cu privire la respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei”, a spus Andrian Candu.

Mandatul membrilor CEC a expirat pe 11 februarie 2016, iar procesul de selectare a noilor membri a fost iniţiat abia pe 18 martie 2016 de către Preşedintele Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.