Expertul de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei Viorel Pîrvan, care a prezentat o analiză pe baza acestui document, spune că iniţiativa PL conţine foarte multe lacune.

„În rezultatul analizei acestui proiect de lege, fiecare articol comportă vulnerabilităţi, anumite momente contradictorii, dar, în esenţă, proiectul are drept scop consolidarea competenţelor primarului general, în detrimentul Consiliului Municipal. Carta Europeană a autonomiei locale prevede anumite norme şi principii generale de care trebuie să se conducă administraţia publică locală, însă acest proiect de lege, într-o oarecare măsură, deviază de la aceste norme şi principii. Carta Europeană prevede că trebuie să existe anumite pârghii astfel ca Consiliul să poată influenţa sau controla primarul. Totodată, Carta mai prevede existenţa unui echilibru între aceste puteri. Din ceea ce am constatat noi în acest raport de expertiză, este că un şir de prevederi contravin Cartei şi există un dezechilibru dintre Consiliu şi primar”, a declarat Viorel Pîrvan. 

Şi consilierul municipal Maxim Lebedinschi este de părere că prin acest document se doreşte ca primarul Dorin Ghirtoacă să fie unicul factor de decizie din capitală. „Atunci când persoana care are un rating de nici un procent se doreşte a fi atotputernicul şi unicul factor de decizie în municipiul Chişinău – asta este într-adevăr o tragedie. Prin acest proiect de lege se dă împuterniciri primarului pentru ca el să facă tot ce doreşte, fără să raporteze şi să asculte opinia consiliului. În momentul în care noi adoptăm o lege contrar Cartei, ea este neconstituţională”, a explicat Lebedinschi.

 „Există anumite interese financiare, dar nu numai. Vreau să vă spun că politica egoistă pe care o duce acest partid îngloadă capitala mai departe în probleme. Sunt minim zece consilieri municipali din partea PL care vor să vină la şedinţă. Aici noi nu trebuie să creăm majorităţi, aici sunt problemele reale ale capitalei care trebuie soluţionate în dialog constructiv, dintre executiv şi legislativ. Sunt de acord că trebuie modificată legea, dar este şi iniţiativa PPEM de acum un, dar stă undeva prin comisiile de la Parlament şi nu se mişcă şi iniţiativa liberalilor din 4 martie într-o lună a fost şi votată în prima lectură. Interesul este că aceşti aleşi locali duc o politică egoistă, doar ei şi mai mult nimeni”, a adăugat un alt consilier municipal, Ion Ştefăniţă.

Totodată, consilierii municipali au menţionat că acest proiect vine să acopere abuzurile comise de primar. Referindu-se la cele 600 de dosare care ar fi intentate pe numele primarului capitalei, despre care a menţionat fostul premier Vladimir Filat, Lebedinschi a spus: „Opt ani de zile primarul delega persoane în deplasări peste hotare ilegal, aducându-se prejudicii de milioane de lei. Acest proiect de lege vine pentru a acoperi acele abuzuri. Este o tragedie pentru oraş, atunci când o persoană va face tot ce vrea ea şi nimeni nu o va putea stăpâni”.

În context, consilierii au menţionat că dacă această iniţiativă va fi adoptată cu aşa rapiditate şi în a doua lectură, fără modificările de rigoare, atunci ei se vor adresa Curţii Constituţionale.

Amintim că ieri, reprezentanţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au efectuat o expertiză a iniţiativei legislative şi au constatat numeroase lacune, declarând că proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, elaborat de PL şi votat recent în primă lectură de Parlament, sfidează recomandările partenerilor europeni şi practicile comunitare în acest domeniu. „Textul ei este foarte foarte lacunar şi trebuie îmbunătăţit foarte mult. Adoptând în grabă o lege cu norme care, în aplicare, vor duce la situaţii şi mai conflictuale, şi mai de impas, nu vom face niciun pas înainte, dar vom bate pasul pe loc”, afirma anterior expertul Viorel Pârvan. În opinia specialiştilor din cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, iniţiativa Partidului Liberal, care limitează atribuţiile Consiliului Municipal Chişinău şi oferă mai multe competenţe primarului, sfidează bunele practici internaţionale în domeniul administraţiei publice locale.

Proiectul elaborat de Partidul Liberal, votat în prima lectură pe 8 aprilie curent, formaţiune din care face parte şi primarul capitalei, prevede că edilul va avea dreptul să numească prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal Chişinău respinge de două ori, nemotivat, candidaturile propuse pentru aceste funcţii.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.