Sunt concluziile raportului „Naţiuni în Tranziţie”, realizat de Freedom House, o organizaţie internaţională cu sediul la New York. În studiul care analizează situaţia de anul trecut, ţara noastră a obţinut un indice al democraţiei de 4,89, faţă de 4,86 în raportul precedent, pe o scară de la 1 la 7, în care 1 reprezintă cel mai mare progres democratic, iar 7 cel mai scăzut.

Cel mai prost rezultat este înregistrat la capitolul corupţiei. Moldova a obţinut un scor mai rău decât anul trecut, de la 5,75 în raportul precedent la 6,00 în cel actual. Situaţia s-a înrăutăţit şi la capitolul „guvernare democratică naţională”, unde indicele a scăzut de la 5,5 la 5,75.

„Luptele politice interne, corupţia extensivă şi diviziunile sociale profunde au stagnat procesele democratice în Moldova. În 2015, ţara a suferit noi eşecuri în procesul de dezvoltare, guvernare transparentă şi eficientă. De la începutul anului, o criză politică a declanşat instabilitatea care a lăsat reformele pe planul doi. Un conflict dintre doi oligarhi aflaţi în coaliţie, Plahotniuc şi Filat, a oprit funcţionarea statului şi a dus la schimbarea a trei guverne în cursul anului”, se spune în raport.

Potrivit Freedom House, frauda de la cele trei bănci a provocat agravarea situaţiei economice şi a generat proteste faţă de eşecul instituţiilor de stat de a investiga jaful bancar.

„Protestele, luptele politice interne şi, în cele din urmă, un autodenunţ al lui Ilan Shor, un oligarh suspectat de frauda de la bănci, a dus la arestarea fostului prim-ministru Vladimir Filat. Circumstanţele arestării lui Filat pun sub semnul întrebării eficienţa în lupta împotriva corupţiei. Deşi Shor a fost prezentat drept o figură centrală în acest jaf, Shor rămâne în stare de libertate după ce a fost ales primar al Orhei, în iunie 2015”, relevă studiul.

Instituţia internaţională atenţionează că anul trecut a crescut şi presiunile asupra mass-media, iar oligarhii controlează şi folosesc instituţiile de presă pentru a manipula şi a-şi promova interesele.

„Pe parcursul anului, parlamentul a încercat să schimbe legislaţia astfel ca aceste structuri oligarhice să-şi sporească şi mai mult rolul pe piaţa media. Societatea civilă, cu sprijinul organizaţiilor internaţionale, a reuşit însă să oprească acest proces”, se mai spune în raport.

Potrivit Freedom House, autorităţile au eşuat şi în ceea ce ţine de reforma sectorului judiciar. „Se vede clar refuzul elitelor politice de a implementa reformele”, accentuează instituţia internaţională.

Unsprezece din cele 29 de state vizate în raportul Freedom House au înregistrat un declin al procesului de democratizare, printre care şi ţara noastră. Republica Moldova se situează după ţările din Balcani, Georgia sau Ucraina, dar înaintea Rusiei, Belarus şi a republicilor central-asiatice.

Prima în clasament este Estonia, urmată de Slovenia şi Letonia. România îşi păstrează locul 10 în acest raport, iar Rusia se află printre regimurile autoritare, pe locul 23.. La coada clasamentului sunt Turkmenistan şi Uzbekistan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.