Concluzia le aparţine reprezentanţilor Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au efectuat o expertiză a iniţiativei legislative şi au constatat numeroase lacune. 

„Textul ei este foarte foarte lacunar şi trebuie îmbunătăţit foarte mult. Adoptând în grabă o lege cu norme care, în aplicare, vor duce la situaţii şi mai conflictuale, şi mai de impas, nu vom face niciun pas înainte, dar vom bate pasul pe loc”, afirmă expertul Viorel Pârvan.

În opinia specialiştilor din cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, iniţiativa Partidului Liberal, care limitează atribuţiile Consiliului Municipal Chişinău şi oferă mai multe competenţe primarului, sfidează bunele practici internaţionale în domeniul administraţiei publice locale.

„Există Carta Europeană a Autonomiei Locale şi un şir de recomandări ale Consiliului Europei care ne spun expres despre supremaţia consiliilor locale în exercitarea autonomiei locale asupra primarului ca autoritate executivă. Aceste standarde internaţionale, recomandări, menţionează că trebuie să existe suficiente pârghii pentru consiliul local de a controla activitatea primarului”, a adăugat Pârvan.

În aceste condiţii, specialiştii le recomandă autorilor iniţiativei legislative să elimine, până la adoptarea în lectură finală, clauzele ce se referă la dreptul primarului capitalei de a numi prin dispoziţie viceprimarii, pretorii şi şefii întreprinderilor municipale, în cazul în care Consiliul Municipal respinge de două ori candidaţii propuşi pentru aceste funcţii.

Amintim că proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău a fost adoptat vineri de Parlament în lipsa unui aviz din partea Guvernului.

Iniţiativa a încins spiritele în legislativ. Liberalul Mihai Ghimpu a fost la un pas să fie luat la bătaie de parlamentarii din PSRM, care au încercat să zădărnicească procedura de vot. Socialiştii, dar şi neafiliaţii din grupul Leancă i-au acuzat pe liberali că ar şantaja majoritatea parlamentara pentru ca documentul sa fie votat. Mihai Ghimpu a respins acuzaţiile.

Întâmplător sau nu, cu o zi înainte ca proiectul PL să fie votat, la sediul formaţiunii a fost surprinsă maşina controversatului om de afaceri şi prim-vicepreşedinte al PD Vladimir Plahotniuc. Liderul PL a recunoscut că s-a consultat cu oligarhul pe marginea proiectelor ce urmau a fi examinate a doua zi în plen, asta chiar dacă Plahotniuc nu deţine în prezent nicio funcţie publică.