Deliu s-a referit la şedinţa de vineri a Parlamentului, pe 8 aprilie, când Biroul Permanent s-a întrunit în timpul unei pauze la Legislativ, şi a pus pe masa deputaţilor câteva proiecte de modificare a componenţei a două comisii permanente, precum şi a componenţei delegaţiilor în instituţiile internaţionale.

„Nu o să intru în detalii, enumerând acele iniţiative legislative care se introduc în mod abuziv pe ordinea de zi pentru a face hatârul celor care le-au jurat că vor fi alături de ei în acest proces de guvernare. O să mă refer la un caz concret şi anume la evenimentele care au avut loc vineri, în Parlamentul RM. După discuţii îndelungate asupra proiectelor care erau incluse pe ordinea de zi, la ora 15:00 a fost convocată şedinţa Biroului Permanent. În această şedinţă membrilor Biroului Permanent li s-a pus în faţă o ordine de zi prevedea modificarea unor hotărâri ale Parlamentului, cu referire la comisiile parlamentare permanente, cu privire la modificarea Biroului Permanent şi, respectiv, cu privire la modificarea delegaţiilor permanente ale Parlamentului în instituţiile internaţionale”, a precizat Tudor Deliu.

Liderul fracţiunii PLDM afirmă că atât proiectul privind modificarea componenţei comisiilor permanente, cât şi a delegaţiilor Parlamentului în adunările parlamentare, s-a aprobat în mod ilegal.

„Noi, reprezentanţii PLDM, membri ai Biroului Permanent, ne-am indignat că atât de rapid se încearcă a modifica componenţa comisiilor şi delegaţiilor, fără a ţine cont de prevederile legale. Atunci când foşti membri PLDM ne-au trădat, eu personal am venit cu un demers către preşedintele Parlamentului, să ceară demisia unui preşedinte al unei comisii permanente, pentru ca fracţiunea noastră să poată prelua preşedinţia. Argumentele pe care le-a invocat speakerul se refereau la art. 6 din Regulament, care prevede că în cazul în care se reorganizează fracţiunile, după cel puţin un an de la constatarea acestui fapt se poate cere modificarea componenţei Biroului, a comisiilor precum şi a delegaţiilor permanente ale Parlamentului. Deci ceea ce s-a propus la şedinţa de vineri a fost o încălcare flagrantă a normelor legale”, susţine liberal-democratul.

Totodată, Deliu a declarat că din cele 13 adunări parlamentare, în 6 dintre ele fracţiunea PLDM nu are niciun reprezentant, iar în celelalte are câte unul sau cel mult încă un supleant, în timp ce doi deputaţi PLDM nu se regăsesc în nicio delegaţie, deşi regulamentul prevede că fiecare deputat trebuie să facă parte din componenţa unei adunări parlamentare, fie ca membru, fie ca supleant.

„Cei 7 fugari din PLDM, care au jurat credinţă actualei guvernări, s-au ales cu două preşedinţii şi fiecare dintre ei se regăseşte ca membru sau ca supleant în câte două-trei delegaţii din adunările parlamentare. Eu îmi pun întrebarea pe cine vor reprezenta aceşti deputaţi, care au câştigat mandatul pe listele unui partid şi actualmente singuri nu ştiu ai cui sunt”, a mai spus Deliu.

În această situaţie, PLDM a lansat un apel către misiunile diplomatice din RM. „Vreau să atenţionez cetăţenii RM că ceea ce se face astăzi în Parlament este strigător la cer. De aceea facem un apel către delegaţia UE în RM, în particular către domnul Pirkka Tapiola, către misiunile diplomatice acreditate în RM, să informeze partenerii noştri de dezvoltare despre fărădelegile făcute astăzi de actuala guvernare”, a punctat Deliu.

Amintim că în cadrul şedinţei de vineri, 8 aprilie, la Parlament, pe ultima sută de metri speakerul Andrian Candu a pus la vot introducerea a încă trei proiecte, înaintate de Biroul Permanent. Unul privind mărirea componenţei Biroului, de la 12 la 13, cu includerea comunistei Inna Şupac, al doilea privind modificarea componenţei delegaţiilor parlamentare şi al treilea - pentru modificarea componenţei unor comisii parlamentare permanente. De îndată ce s-a purces la examinarea proiectului cu modificarea componenţei comisiilor, au început dezbaterile. Proiectul prevedea ca PD-istul Serghei Chiseliov să ia locul ex-comunistei Violeta Ivanov în Comisia politică externă şi integrare europeană, Ivanov să treacă şefă în Comisia administraţie publică, în locul deputatei PCRM Elena Bodnarenco, care, la rândul ei, să ia locul lui Chiseliov în comisia politică externă.

Socialiştii au intervenit imediat, interesându-se dacă PD a decis pentru restul deputaţilor sau aceştia şi-au dat acordul, referindu-se în special la Elena Bodnarenco, dacă este de acord cu aceste modificări. Andrian Candu a spus că nu există un acord în scris, dar că deputata poate să spună verbal dacă e de acord sau nu. Din motive neclare, răspunsul Elenei Bodnarenco nu a răsunat în Parlament. Imediat însă a intervenit liderul PL, Mihai Ghimpu, care a invocat art. 108 din regulamentul Parlamentului, care prevede încheierea dezbaterilor. 

Deşi comunistul Oleg Reidman l-a atenţionat pe speakerul Andrian Candu că un şef de comisie nu poate fi „înlocuit” şi că un alt şef poate fi numit doar dacă precedentul e revocat din această postură de preşedintele Parlamentului, majoritatea parlamentară a votat proiectul, iar transfuga din PCRM Violeta Ivanov a devenit şefă a Comisiei administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice. 

„Aici a avut loc un târg - eu ţie, tu mie. Şi acest târg a avut loc cu încălcarea gravă a Regulamentului. Nu există aşa noţiune ca „înlocuirea preşedintelui comisiei”. Există „revocare”, de către speaker. Noi înţelegem că graba unora, mă refer la Partidul Liberal, e răsplată pentru unele servicii”, a comentat Oleg Reidman. 

Totodată, majoritatea parlamentară a votat şi proiectul privind modificarea componenţei delegaţiilor în adunările parlamentare. Astfel, locul liberal-democratei Liliana Palihovici la şefia delegaţiei Moldovei la APCE să fie preluat de către deputata PD Valentina Buliga. Totodată, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, i-a luat locul liderului PLDM, Vladimir Filat, în funcţia de copreşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Moldova-Uniunea Europeană. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.