„E foarte posibil că această mişcare este una tactică înşelătoare, pentru a induce în eroare celelalte forţe politice. Nu putem fi deloc siguri de intenţiile domnului Plahotniuc, că de dânsul va depinde, nu de Parlament, fixarea datei alegerilor prezidenţiale”, crede Socor.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, analistul de la Jamestown a dezvăluit scenariile oligarhului din PD pentru scrutinul prezidenţial.

„Eu întrevăd două scenarii posibile puse la cale de Plahotniuc, ambele la fel de periculoase. Un scenariu ar fi ca în turul II al alegerilor să intre omul dânsului şi un candidat deschis prorus. Şi în această situaţie Plahotniuc, dictatorul nedeclarat al statului, să facă apel la toţi cetăţenii să voteze pentru candidatul său. Vă puteţi imagina un triumf mai mare pentru Plahotniuc? Celălalt scenariu pe care, sunt sigur, domnul Plahotniuc deja îl are în vedere, dar nu s-a hotărât asupra lui, ar fi să ajungă la o înţelegere cu liderii proruşi, de exemplu să-l ademenească pe Dodon, căruia să-i cedeze preşedinţia, ca parte a unui scenariu mai mare prin care Plahotniuc să se reconcilieze cu Kremlinul”, a declarat Vladimir Socor.

„Cred că ambele scenarii sunt la fel de posibile, iată de ce este cu atât mai important ca partidele care reprezintă interesele cetăţenilor să se pună de pe acum de acord asupra unei candidaturi comune. Şi am în vedere apelul nu numai la alegătorii proeuropeni, de dreapta, ci la toţi. Am spus de mai multe ori că alegătorii lui Dodon şi Usatîi sunt şi ei cetăţeni ai RM şi trebuie să li se facă şi lor o ofertă”, a adăugat comentatorul politic.

Întrebat dacă este posibil că tărăgănarea alegerilor se face în ideea de a convinge populaţia că lucrurile se vor îmbunătăţi, că vor veni banii promişi din România, că vor încerca să adune din contul impozitelor nişte bani şi că în felul ăsta se va mai relaxa situaţia economică, Vladimir Socor a respins ideea.

„Înăsprirea impozitelor nu înseamnă nicidecum o uşurare. În al doilea rând, România, dar nici UE, nu sunt nicidecum gata să reînceapă finanţarea RM. Condiţionalităţile sunt foarte clare. Chiar în ultimele zile şi Bucureştiul, şi Bruxellesul, şi Londra şi alte capitale europene au declarat în modul cel mai clar că finanţarea guvernului lui Plahotniuc nu va fi reluată atâta timp cât guvernarea nu demonstrează reforme. Deci nu există motive de a ne teme că cineva din exterior ar susţine guvernarea de la Chişinău”, susţine analistul politic.

Mai mult, Vladimir Socor a menţionat că pentru prima dată la Bucureşti au fost exprimate atât de deschis temeri legate de o posibilă înţelegere a lui Plahotniuc cu Rusia, mai ales în contextul vizitei viceministrului rus de Externe la Chişinău.

„S-ar putea să fie o înţelegere, dar s-ar putea să fie şi doar o fentă, aşa cum Plahotniuc fentează pe toată lumea. Am în vedere votarea în Parlament, cu sprijinul partidului lui Plahotniuc, a acestei declaraţii de neutralitate care n-are niciun rost şi nicio noimă. Este o mişcare anti-NATO, fără niciun efect legal, dar se promite un efect legal şi anume întărirea legislaţiei. PD-ul lui Plahotniuc a votat pentru, laolaltă cu comuniştii lui Voronin, cu comuniştii transfugi de la Voronin şi cu socialiştii lui Dodon. Este o mişcare în direcţia Moscovei. Apoi, a venit la Chişinău ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin. Ce s-a discutat printre altele cu ministrul Galbur? S-a discutat posibilitatea organizării unor întrevederi „la nivel înalt” la Moscova. Eu descifrez aici intenţia mai veche a lui Plahotniuc, de a obţine acces la Kremlin”, a punctat Vladimir Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.