„Acum două zile, CEC a luat o decizie prin care şi-a băut joc de 400 de mii de cetăţeni care au semnat pentru referendum. Nu înţelegem de ce CEC şi-a permis abuziv să nu asculte argumentele grupului de iniţiativă. Insistăm ca astăzi să aibă loc audieri parlamentare la acest subiect cu invitarea preşedintelui CEC. Să ne spună de ce a respins cererea a 400 de mii de cetăţeni”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

Solicitarea lui Dodon a fost susţinută şi de celelalte fracţiuni. „Uneori e greu să susţin unele propuneri ale PSRM, dar chiar s-ar cere o anumită clarificare. Dacă preşedintele CEC ar veni la tribuna Parlamentului, poate cetăţenii ar primi răspunsuri la aceste întrebări”, a menţionat deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi.

„Susţinem această propunere. E o decizie pe marginea căreia nici noi nu cunoaştem multe lucruri, ce anume a stat la baza deciziei. Există o contradicţie de idei”, a spus şi liderul PD, Marian Lupu.

Amintim că, acum două zile, CEC a respins propunerea Platformei Demnitate şi Adevăr privind iniţierea referendumului republican de revizuire a Constituţiei şi a dispus anularea înregistrării grupului de iniţiativă. Decizia a fost luată cu votul a şase membri CEC din cei opt prezenţi. Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii dintr-un raion. 

De cealaltă parte, iniţiatorii plebiscitului spun că CEC a luat o decizie politică. Aceasta a stârnit foarte multe critici, inclusiv în Parlament, în timp ce liderii de opinie şi experţii afirmă că astfel a fost sfidată voinţa a peste 400 de mii de oameni şi a fost încălcată grav democraţia.