Preşedintele Asociaţiei „Credinţă Patriei” (cum se poziţionează Cosovan în mass-media), a declarat în cadrul creării Sfatului Ţării-2 că veteranii, armata şi soldaţii sunt gata să pună umărul la reunificarea Republicii Moldova cu România, scrie omg.md. Totodată, Cosovan s-a lăudat cu un număr mare de manifestanţi la Marşul Unirii de 27 martie: „Când am ajuns la 50 de mii am pierdut numărul” (fotografiile, precum şi datele poliţiei nu confirmă prezenţa unui astfel de număr de persoane. În plus, Cosovan a făcut parte din grupul de iniţiativă pentru înfiinţarea Sfatului Ţării-2, alături de Anatol Caraman, Nicolae Dabija, Constantin Codreanu şi Anatol Ursu.

Cu puţin timp înainte de 27 martie, omg.md a scris despre întâlnirea lui Cosovan cu omul de afaceri Dorin Damir, care este responsabil de securitatea oligarhului Vladimir Plahotniuc şi care i-ar fi dat indicaţii lui Cosovan cu privire la organizarea marşului.


*Click pe imagine pentru a accesa întregul program electoral

Înflăcăratul unionist Cosovan în urmă cu doar câţiva ani era un susţinător aprig al Rusiei şi în special al aderării RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Anume de această ideologie a încercat să se folosească pentru a intra în Parlament, dar nu a reuşit. La alegerile parlamentare anticipate din 2010 Ghenadie Cosovan a fost înaintat la funcţia de deputat pe listele Partidului Umanist din Moldova, în capul listei aflându-se Valeriu Pasat, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi consilier al cunoscutului politician rus Anatoli Ciubais. Cosovan ocupa în lista Partidului Umanist locul opt, care i-ar fi asigurat un loc în Parlament în cazul depăşirii pragului electoral. Partidul a câştigat însă doar 0,9% din voturi.

Iată câteva fragmente din programul electoral al partidului al cărui membru era actualul unionist Cosovan (conform datelor CEC, Cosovan a fost desemnat pe liste anume în calitate de membru al partidului).

  • „Suntem pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Belarus-Kazahstan-Rusia, ne vom sincroniza acţiunile în această direcţie cu Ucraina. Ţinând cont de experienţa Europei occidentale de creare a Pieţei Comune, vom elabora - de comun acord cu Rusia, Ucraina, Belarus, alte state parteneri - politici de creare a unui spaţiu economic unic.”
  • „Împreună cu aliaţii din alte ţări CSI vom promova ideea creării unei uniuni politice a statelor noastre - după exemplul şi cu aplicarea experienţei şi a principiilor Uniunii Europene. Va fi constituit un mecanism interstatal de coordonare a eforturilor în această direcţie. Va fi creată o mişcare internaţională de masă, care să sprijine realizarea ideii pe teritoriul ţărilor respective.”
  • „Începând cu anul 2004, relaţiile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă s-au înrăutăţit constant. Această tendinţă a avut impact negativ asupra exportului de produse agricole şi mărfuri moldoveneşti pe piaţa rusească, culminând cu aşa-numita criză a vinului din 2006. Nici fosta guvernare a PCRM, nici actuala a AIE n-au fost în stare să schimbe situaţia în relaţiile moldo-ruse, ele aflându-se în ultimii ani fie în stagnare, fie din nou înrăutăţindu-se.”
  • „Partidul Umanist din Moldova consideră relaţiile cu Federaţia Rusă drept o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova. Acest considerent se bazează nu doar pe necesitatea menţinerii unor bune relaţii în economie, pe orientarea noastră tradiţională spre piaţa rusească sau pe dependenţa de resursele energetice ruseşti. Rusia rămâne a fi un factor-cheie în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, neglijarea căruia nu va permite reintegrarea teritorială a Moldovei. În afară de aceasta, există factorul unităţii spirituale între poporul rus şi poporul moldovenesc, axat pe aceeaşi credinţă creştin-ortodoxă şi condiţionat de apartenenţa la aceeaşi Biserică Ortodoxă.”
  • „Partidul Umanist va veni în Parlament pentru a transpune în viaţă aceste oferte electorale şi a restabili încrederea în popor, ordinea şi valorile creştin-ortodoxe tradiţionale ale acestui neam.”
Este demn de remarcat faptul că vârful carierei lui Cosovan a coincis cu perioada de guvernare a preşedintelui comunist Vladimir Voronin, atât de criticat de unionişti. Funcţia de viceministru de Interne Cosovan a obţinut-o în 2008, după ce a organizat percheziţii în garajul politicianului găgăuz Ivan Burgudji şi a găsit acolo, trei ani în urmă, pliante electorale în sprijinul Partidului Popular Republican, care nu se afla în Parlament. Burgudji i-a acuzat atunci personal pe Cosovan şi pe Voronin. La rândul său, după ce a găsit pliante în garajul lui Burgudji, Cosovan l-a acuzat pe acesta de terorism. Ironia sorţii a făcut ca în 2010 Cosovan să promoveze interesele Partidului Umanist al lui Pasat alături de Burgudji. Spre deosebire de Burgudji însă, Cosovan făcea acest lucru în speranţa că va ajunge personal în Parlament.