Observatori independenţi spun că principalii concurenţi ar putea fi actualul lider al regiunii separatiste, Evgheni Şevciuk, care poate candida pentru un al doilea mandat, şi un reprezentant al Partidului „Obnovlenie” (Reînnoirea), care reprezintă interesele mediului de afaceri, în particular ale holdingului Sheriff.

La aşa-numitele alegeri parlamentare din 30 noiembrie 2015, candidaţii „Obnovlenie” au câştigat două treimi din mandate în Sovietul Suprem de la Tiraspol. Un posibil contracandidat al lui Şevciuk ar putea fi Vladimir Krasnoselski, preşedintele Sovietului Suprem, care a vizitat pe 17 februarie Moscova şi a fost primit de mai multe oficialităţi ruse, transmite Europa Liberă.

Regiunea transnistreană se confruntă cu o gravă criză economică şi financiară care s-a accentuat în ultimul an. Criza economică a redus veniturile populaţiei, prin acumularea de restanţe la pensii şi salarii, şi a afectat puternic agenţii economici care nu mai pot exporta sau importa mărfuri din cauza deficitului acut de valută din Transnistria.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.