„Discuţia noastră însă a fost consistentă în ceea ce priveşte provocările momentului la nivel european, în ceea ce priveşte obiectivele noastre în România, precum şi în ceea ce priveşte sprijinul pentru Republica Moldova. Preşedintele Tusk nu doar că înţelege demersul nostru, dar ne va oferi tot sprijinul”, a declarat premierul României, după întrevederea cu preşedintele Consiliului European.

Programul lui Dacian Cioloş a continuat cu o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care au fost dezbătute aspecte de securitate regională, prezenţa NATO în Estul Europei, inclusiv cooperarea cu ţara noastră.

„În ceea ce priveşte cooperarea cu Republica Moldova, şi în domeniul militar, România o face deja. Ca stat membru al NATO am primit şi asigurarea domnului secretar general că NATO îşi doreşte această cooperare cu ţările din zona estică care îşi doresc acest lucru, iar Moldova este în acest caz. E vorba de această cooperare şi vreau să subliniez, nu împotriva cuiva, nu împotriva Rusiei, România, ca stat membru al UE şi ca vechi partener al Rusiei, îşi doreşte o cooperare, o colaborare cu Rusia, dar, în acelaşi timp, este important să ne şi asigurăm securitatea în această zonă, care, după cum vedem, în aceşti ultimi ani, este atât de încercată. Deci, din acest punct de vedere, angajamentele pe care România le are în cadrul NATO merg în această direcţie, de apărare şi nu ofensivă împotriva cuiva. Şi, în acelaşi spirit, vrem să dezvoltăm şi cooperarea cu vecinii noştri, inclusiv cu Republica Moldova”, a declarat premierul României.

Dacian Cioloş a adăugat că România este gata să se angajeze „în mod foarte concret, cu resurse”, pentru consolidarea prezenţei NATO pe flancul estic, precizând că va face în perioada imediat următoare propuneri care să fie discutate la summit-ul NATO de la Varşovia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recomandat României să îşi crească cheltuielile pentru apărare şi în anii următori, afirmând că acest lucru este foarte important pentru statele membre ale Alianţei.

„Eu recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare şi să-şi continue această creştere de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru ţările noastre, având în vedere că trebuie să răspundă unor provocări de apărare într-o lume în schimbare, în care avem cereri crescânde pentru securitate şi apărare”, a spus Stoltenberg.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.