„Eu sesizez o răcire a relaţiilor dintre Occident şi Guvernul Republicii Moldova. Deci, toată lumea înţelege că situaţia nu poate fi tolerată. Guvernul va trebui să demonstreze eforturi reale. Am discutat, inclusiv cu experţi din Comisia Europeană, care au venit să monitorizeze implementarea reformelor în organele de drept. Şi pentru toată lumea este clar că aceasta este mimare şi discreditare a reformelor, pentru că pe hârtie se îndeplinesc reformele, dar în realitate aceste instituţii de drept nu devin independente nici cu un centimetru. Dacă cred că o să vândă la nesfârşit gogoşi partenerilor, sunt naivi”, a precizat Maia Sandu.

Potrivit fostului ministru al Educaţiei, actuala guvernare trebuie să-şi demonstreze legitimitatea, iar acest lucru poate fi făcut doar prin alegeri anticipate, care trebuie să fie monitorizate de societatea civilă şi partenerii externi.

„Nu cred că poţi să guvernezi la nesfârşit în situaţia în care toată lumea este nemulţumită. Prin câteva acţiuni populiste nu o să reuşească să amăgească lumea şi să obţină sprijin. Asta nu se va întâmpla. Cum poţi să ţii societatea în tensiune la nesfârşit? La un moment această situaţie va crăpa şi va trebui să admită alegerile anticipate. Şi atunci să demonstreze că ei pot să fie în Parlament”, a adăugat Sandu. 

„Legitimitatea actualului parlamentul nu poate fi întoarsă nicidecum. Dacă ei se consideră legitimi, atunci nu trebuie să le fie frică de alegeri anticipate. Trebuie să-şi reconfirme votul, să demonstreze că au atâtea mandate”, a mai spus liderul PAS.

Maia Sandu mai afirmă că viitoarele alegerile anticipate trebuie să fie organizate serios, dar să nu fie făcut un spectacol. „Alegeri care se întâmplă în două luni de zile nu pot fi considerate serios. Dacă asta se va decide, va fi o confirmare în plus că tot ce se întâmplă este un spectacol. Cred că va triumfa raţiunea şi se va oferi suficient timp pentru o campanie serioasă şi corectă”, a comentat invitatul emisiunii.

Precizăm că Maia Sandu a anunţat că în aprilie va fi organizat congresul de constituire a partidului politic PAS.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.