„Alegerea preşedintelui direct de către popor este o cerinţă pe care şi-o doreşte majoritatea poporului. Şi acest fapt este un lucru bun, însă procedura prin care s-a ajuns la aceasta trezeşte multe dubii. Cel mai bine ar fi fost ca Constituţia să fie schimbată prin vot în Parlament sau prin referendum, pentru că semnăturile au fost colectate de Platforma DA. Dacă se făcea aşa, era legitimitatea era mult mai mare. Noi, socialiştii, vom solicita opinia comunităţii internaţionale şi, în special, a Comisiei de la Veneţia. Preşedintele trebuie să aibă legitimitate nu doar pe intern, dar trebuie să fie recunoscut şi pe plan extern”, a declarat Dodon.

În context, acesta a menţionat că atât alegerile parlamentare, cât şi cele prezidenţiale trebuie să aibă loc în acest an. Totodată, Dodon a spus că este pregătit să candideze pentru fucţia de preşedinte. „PSRM va participa la alegerile prezidenţiale şi va avea propriul candidat. Eu sunt pregătit să candidez la această funcţie”, a mai spus Dodon.

Acesta a mai spus că protestele trebuie să continue.

Precizăm că modificarea Constituţiei privind modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament, de acum 16 ani, a fost declarată neconstituţională. Astfel, şeful statului va fi ales de către popor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.