„Vom analiza toate propunerile venite din partea presei şi vom vedea dacă pot fi încadrate în condiţiile tehnice. Posibile schimbări ar putea fi, dar cu un acces limitat pentru operatori. Rămâne să vedem care ar fi modalitatea şi cum vom selecta în condiţiile în care sunt 40 de acreditări. Din ceea ce am analizat astăzi, ar fi posibil accesul pentru zece camere”, a declarat Liliana Palihovici.

Şi asta chiar dacă până acum speakerul Andrian Candu spunea că acest lucru este imposibil şi că de fapt, presei îi este respectat accesul la informaţie prin imaginile care le oferă Parlamentul.

„La care informaţie este oferit accesul? La informaţia cum unii deputaţi îşi rezolvă problemele copiilor în timpul şedinţei? Sau cum deputatul îşi face manichiura în timp ce Guvernul este învestit în jumătate de oră? Sau cum unii deputaţi dirijează cum să voteze această majoritate despre care să spune că a fost clădite prin corupere masivă? Sunt convinsă că acesta este accesul la informaţie, dar acele camere cumpărate pe banii noştri niciodată nu ne vor oferi asemenea imagini”, a menţionat jurnalista Natalia Morari.

Preşedintele Parlamentului s-a arătat şi astăzi de neînduplecat. „Săptămâna trecută aţi intrat abuziv într-o lojă care nu vă aparţine. Prin acţiunea de joi aţi întrerupt şedinţa”, a spus Candu, referindu-se la protestul organizat atunci de mai mulţi jurnalişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor de media care au intrat astăzi în sala de plen a legislativului şi au cerut acces liber pentru presă la şedinţele plenare. 

Candu a insistat că televiziunilor ar trebui să le fie suficiente imaginile puse la dispoziţie de Parlament. „Propunem ca şedinţele Parlamentului să fie transmise live de camere poziţionate global pe toată sala. Astfel, la televiziune o să primiţi şase imagini din colţuri diferite”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

„Dacă ne uităm la ştirile din Parlament, reportajele parcă sunt trase la indigo după imagini. Problema este mult mai complicată. Presa este o afacere, dar în Moldova foarte puţine televiziuni încearcă să fie un business, nu un instrument de propagandă. Astfel, postul care vrea să fie competitiv nu are nicio şansă unde există alte zeci de posturi care sunt instrumente de propagandă”, a explicat Natalia Morari.

Mai mult, preşedintele Parlamentului i-a atenţionat pe jurnalişti că în cazul în care va permite accesul operatorilor în plen, nu va mai asigura transmiterea live a şedinţelor, aşa cum se întâmplă acum.

„E o încercare de a dezbina breasla. Spuneţi că dacă aveţi acces, nu veţi primi video live. Deci până acum aţi cheltuit banii publici, acum după ce veţi asigura un plus de drepturi, veţi considera că trebuie să optimizăm cheltuielile”, a menţionat directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei.

O nouă şedinţă a Grupului de lucru privind accesul presei în sala de şedinţe plenare se va desfăşura mâine dimineaţa.

Precizăm că presa nu mai are acces în sala de şedinţe a Parlamentului din 2014, de când deputaţii s-au mutat în clădirea renovată, devastată în timpul protestelor din aprilie 2009. Ziariştii pot urmări discuţiile din Legislativ prin intermediul unor monitoare instalate într-o sală destinată reprezentanţilor presei, imaginile fiind regizate de un angajat al Parlamentului. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.