În faţa Comisiei, Anatol Şalaru a spus că declaraţiile privind aderarea Republicii Moldova la NATO şi unirea cu România au fost făcute în nume personal şi că declaraţiile politice nu se pedepsesc. Totodată, Şalaru a spus că aderarea RM la NATO ţine doar de competenţa Parlamentului şi că ministrul Apărării nici nu poate să întreprinde acţiuni în acest sens.

„În toamna anului trecut a fost făcută o plângere la Procuratura Generală referitor la declaraţiile mele, la opinia mea personală, cu privire la aderarea la NATO. În urma unei anchete făcute de PG, s-a stabilit că atât timp cât nu au fost întreprinse niciun fel de acţiuni din partea unui ministru acestea sunt doar declaraţii politice. Iar declaraţiile politice, în conformitate cu legislaţia RM, nu se pedepsesc. Nu sunt încălcări nici administrative şi nici penale. Ceea ce ţine de aderarea la NATO sau de schimbarea statutului RM sau de unire cu România sau de aderare la UE ţine de competenţa Parlamentului, nu a Ministerului Apărării. Deci nu este de competenţa mea şi eu nu pot să întreprind niciun fel de acţiuni”, a menţionat Şalaru.

„Eu am făcut declaraţii ce ţin de apartenenţa mea la Partidul Liberal, ce ţin de convingerile mele. Întotdeauna am declarat că decizia o va lua poporul, care este suveran, sau Parlamentul, când va avea majoritate să schimbe Constituţia. Datoria mea este să explic oamenilor care sunt opţiunile mele politice, la fel cum şi membrii PCRM sau PSRM au dreptul să promoveze ideile pe care le au, inclusiv de aderare la Uniunea Vamală. Eu nu consider că aceasta este o infracţiune, atât timp cât partidele nu ies din cadrul legal”, a mai adăugat ministrul Apărării.

În replică, deputaţii care anterior au părăsit PCRM i-au sugerat lui Şalaru că mandatul pe care l-a primit de la Parlament nu i-ar permite să facă declaraţii în calitate de persoană fizică.

„O persoană fizică face declaraţii la bucătărie, lângă frigider, iar domnul Şalaru a făcut aceste declaraţii fiind în deplasare şi reprezentând Republica Moldova, Ministerul Apărării şi Guvernul Republicii Moldova”, a declarat Anatolie Gorilă.

„Aveţi dreptul la viziuni şi nimeni nu vă ia acest drept, dar gândiţi-vă la maniera în care Guvernul să acţioneze consolidat, trebuie să fiţi o echipă în ce ţine de programul de guvernare. Trebuie să aveţi posibilitatea să divizaţi declaraţiile şi activitatea de executiv şi aceste declaraţii politice nu trebuie să prejudicieze acest Guvern. Găsiţi această modalitate”, a spus şi Artur Reşetnicov.

În ciuda acestor reproşuri, Anatolie Gorilă şi Artur Reşetnicov au votat pentru a aviza negativ moţiunea împotriva lui Anatol Şalaru, chiar dacă aceasta a fost înaintată de foştii lor colegi de partid. Aşa au făcut şi colegii lor de alianţă, dar şi doi liberal-democraţi, membri ai comisiei. Împotriva avizului negativ au votat doar doi deputaţi PSRM. 

Iniţiativa de demitere a ministrului Anatol Şalaru a fost înregistrată în Parlament pe 26 februarie. Deputaţii mai au la dispoziţie două zile pentru a o supune votului în plenul legislativului.