„Revin la propunerea de data trecută, de a include în ordinea de zi proiectul 23 şi 24. Mă refer la modificarea articolului 16 din Codul Electoral, cu privire la constituirea Comisiei Electorale Centrale, şi la proiectul privind regulamentul de organizare a concursului pentru desemnarea membrilor CEC. Vin cu o rugăminte. Puteţi să aveţi orice poziţie doriţi, dar haideţi să-l includem în ordinea de zi a Parlamentului. Poziţia dvs. poate fi oricare ar fi, dar plenul să decidă”, a menţionat Tudor Deliu.

În replică, Sergiu Sîrbu a declarat: „Noi oricum în scurt timp va trebui să revenim la amendarea legislaţiei electorale, ţinând cont şi de hotărârea Curţii Constituţionale, şi de faptul că deja de vreo trei luni există un grup de lucru împreună cu membrii CEC şi cu reprezentanţii partidelor privind amendarea Codului Electoral. Nu cred că ar fi corect să separăm. Ar trebui să examinăm în contextul revizuirii în general a legislaţiei electorale şi ulterior cu siguranţă şi acest subiect poate fi obiect de dezbateri.”

„Aceste proiecte au fost înregistrate până la hotărârea Curţii Constituţionale şi eu vreau să respectăm dreptul deputaţilor la iniţiativă legislativă. Da, avem mult de lucrat la modificarea Codului Electoral în urma deciziei CC, dar nu încurcă nimic”, a răspuns, la rândul său, Tudor Deliu. 

Până la urmă, proiectele PLDM au fost respinse de membrii Comisiei juridice.

Amintim că deputaţii PLDM au înregistrat, acum o lună, o iniţiativă legislativă privind modificarea şi completarea Codului Electoral. Este vorba despre modificarea actualului concept de desemnare a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Potrivit proiectului, noii membri ai CEC trebuie să fie selectaţi în cadrul unui concurs public transparent de către o comisie formată din experţi neafiliaţi politic şi cu autoritate în domeniu, propuşi de opoziţia parlamentară şi societatea civilă. 

De precizat că mandatele membrilor Comisiei Electorale Centrale au expirat la 11 februarie curent.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.