Potrivit proiectului de lege, caracterul public al şedinţelor este asigurat prin plasarea pe pagina web a Guvernului proiectele de lege care urmează să fie aprobate, prin comunicate de presă.

Totodată, în document se specifică că Guvernul poate decide ca anumite subiecte să fie discutate doar în prezenţa membrilor cabinetului de miniştri, în şedinţe secrete. Şedinţe în care se examinează informaţii privind secretul de stat trebuie va avea un caracter confidenţial.

Documentul mai stipulează ca la şedinţele Guvernului să poată participa conducătorii autorităţilor publice din subordinea instituţiei, reprezentanţii ministerelor, conducătorii autorităţilor administrative autonome faţă de Guvern, dar şi prezenţa care se apreciază utilă, la solicitarea premierului.
Autorii proiectului motivează această decizie prin eficientizarea procesului decizional.

Proiectul a fost semnat de către Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Streleţ, fost prim-ministru şi Ana Guţu, fost deputat al grupului Liberal-Reformatorilor. Iniţiativa a fost votată în prima lectură în octombrie 2013.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.