„Consecinţele cred că vor fi majore. Cred că va avea loc reformatarea puterii politice din Chişinău. Problema e că reformatarea se poate face în interesul, de exemplu, al Partidului Democrat, care are la cheremul său toate instrumentele de ordin financiar, este un partid putred de bogat, are la cheremul său pârghiile administrative, deci, a convertit tot ce se poate converti în membrii de Partid Democrat, a practicat traseismul, l-a încurajat. Şi, pe lângă aceasta, are la cheremul său 80% din mass-media”, a declarat Igor Boţan la Europa Liberă.

Potrivit analistului politic, actuala guvernare ştia despre decizia Curţii Constituţionale. Or, aceasta ar fi trebuit să înceapă, încă la mijlocul lunii februarie, procedura de alegere a şefului statului în cadrul legal şi constituţional existent.

„Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, la 4 martie, face parte din această conspiraţie pe care guvernarea o joacă împotriva propriilor cetăţeni. (…) Decidenţii ştiau, cu certitudine, pentru că nu au întreprins absolut nimic ca să înceapă procedura care e prevăzută de lege – cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului şefului statului, trebuie să înceapă procedura de alegere a noului şef al statului. Acest lucru nu a început, nu a demarat procedura de alegere a şefului statului. Şi iată că apare această hotărâre a Curţii Constituţionale, care, pe de o parte, este salutară, iar, pe de altă parte, ridică semne de întrebare foarte interesante”, a mai spus Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.