Aceste declaraţii au fost făcute de liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unui interviu, mărturisind că ceea ce vedem în Moldova contemporană, nu este altceva decât o bătaie de joc faţă de unele principii fundamentale ale statului.

„Să-l luăm drept exemplu pe Ilan Shor, una dintre cele mai „de preţ” mascote ale elitei economico-administrative. Este bine cunoscut faptul că „reuşitele” de la Orhei sunt doar „răscumpărarea” unei groaze de bani furate, precum „jaful miliardului”. Activitatea acestuia în RM ne dă de înţeles că acest om niciodată şi nimic nu a făcut pentru ţară şi popor. Dar priviţi ce privilegii are! Un hoţ simplu beneficiază de o imunitate mai mare decât deputaţii. Omul povesteşte cum a dat mită de 250 de milioane de dolari, iar Gurin tot gângureşte ceva despre faptul că un om care s-a prezentat de bunăvoie în faţa poliţiei nu poate fi reţinut”, a menţionat Năstase.

Totodată, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale susţine că toate acţiunile care sunt întreprinse de actuala guvernare, duc indubitabil la o putere absolută şi ţară incontrolabilă. „Este suficient să urmărim activitatea din sectorul financiar-bancar sau pur şi simplu să observăm cum după plecarea Maiei Sandu din domeniul educaţiei, acest sistem a degradat enorm, la fel ca şi alte sfere politice. Însă istoria despre „furtul miliardului” şi încercările caricaturizate de a soluţiona problema prin implicarea companiei internaţionale „Kroll”, pot fi un exemplu elocvent a faptului că Moldova se îndreaptă spre incontrolabilitate”, a declarat Năstase.

Pe lângă acestea, liderul DA a adăugat că Moldova poate fi considerată stat capturat încă de la declararea independenţei.

„De facto, Moldova era stat capturat încă de la proclamarea independenţei, cu mici întreruperi atunci când la puterea a ajuns Muravschi şi Sturza, şi asta-i tot”, a spus Năstase.

„În aceste circumstanţe, încercările actualei elite politice de a mima reformele de modernizare a ţării sau chiar reforme care ar putea duce la europenizare arată absolut teatral. Elita oligarhică are nevoie anume de Moldova care s-a împotmolit pe coridoarele sovietice şi care nu încearcă să schimbe nimic în haosul din sistem. Înfăptuirea reformelor, promovarea noilor modele de creştere sunt sarcini extrem de dificile pentru oligarhatul din ţară. Visul lor este să pună mâna pe pârghiile conducerii şi să-şi concentreze eforturile asupra realizării intereselor personale”, a conchis liderul Platformei DA.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.