Andrei Năstase mai spune că schimbările din Republica Moldova nu vor exista atâta timp cât elita politică din ţară este subordonată regimului instaurat de Plahotniuc.

În context, liderul DA a explicat după ce principii supravieţuieşte elita politică din Republica Moldova: „Conducerea ţării se formează după principiul clanului, unde nu există calităţi profesionale, ci calităţi de dăruire liderului. Orice persoană de la conducere trebuie să înveţe rapid regulile acestui joc sau o să plece de la conducere. Acum, în ţară există, în mod deschis, modelul de conducere mono-oligarhic, iar tehnocraţia a început să dispară”.
Totodată, Andrei Năstase a menţionat că Plahotniuc a pus la cale mai multe scheme pentru a concentra toată puterea într-un singur centru de comandă.

 „Pe parcursul anului trecut, am asistat la un fel de înlăturare a pluralismului oligarhic, acesta fiind înlocuit cu sistemul mono-oligarhic. La începutul anului 2015, structura puterii din Republica Moldova a fost o conspiraţie dintre trei Vlazi – Plahotniuc, Filat şi Voronin. Până la sfârşitul anului trecut, cel mai puternic şi-a aplicat planul şi a trimis pe unul dintre Vlazi pe banca de rezervă, iar pe al doilea l-a convins să-i cedeze deputaţi, pentru a creată o majoritate parlamentară plahotniucească. Astfel, a demarat procesul de formare a unui fel de mono-elită cu trăsături pronunţate de autoritarism. Prin aceste acţiuni, păpuşarul şi-a arătat caracterul său genetic - înclinaţiile sovietice. Cel mai rău lucru în această transformare este pierderea inevitabilă şi ireversibilă a elitei conducătoare. Scopul său a urmărit existenţa unui singur lider, crearea unui centru de luare a deciziilor, neglijare absolută a intereselor şi punctele de vedere ale oamenilor”, a adăugat Andrei Năstase.

Mai mult, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr a menţionat că criza politică din ţară poate fi explicată prin cinci argumente. „În prezent avem o stare de criză la scară largă a elitei conducătoare a ţării. Problema nu constă în faptul că aceasta nu este în măsură să răspundă în mod eficient nemulţumirii populaţiei, dar în faptul că propaganda PD acum încearcă în mod activ să demonstreze cetăţenilor că „toate lucrurile rele au trecut”, că au fost neprofesioniştii şi hoţii Filat, Gaburici, Streleţ, că a fost mai rău ca niciodată, dar acum la conducere a venit o echipă de profesionişti în frunte cu Filip şi astfel toate dificultăţile vor fi depăşite. Aceasta este o iluzie absolută. Criza a cuprins întreaga elită politică din Moldova, nu doar unul sau altul dintre segmentele sale”, a declarat Andrei Năstase.