Astfel comentează expertul român Sorin Ioniţă decizia de ieri a Curţii prin care a fost modificată procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova.

„Este o decizie de o magnitudine şi creativitate fără precedent în Europa. Motivarea sună ca din Kafka. Politic e bine că se revine la alegerea directă a preşedintelui, însă calea pe care s-a ajuns aici este unicat mondial”, afirmă analistul de la Bucureşti.

„Din acest moment sistemul constituţional al Moldovei este aruncat în aer de o Curte care face literatură science fiction, îşi contrazice propriile decizii, etc. Nu mi-e clar cum si ce va mai putea funcţiona de aici înainte la Chişinău, măcar cu un grăunte de predictibilitate”, a mai spus Sorin Ioniţă.

Curtea Constituţională a anulat prevederile legii de revizuire a Constituţiei referitoare la modul de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament cu votul a 3/5 din numărul deputaţilor. 

Astfel, următorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetăţenilor şi nu de către Parlament.