„Eu îl cunosc bine pe Eerik-Niiles Kross. Suntem prieteni vechi. Domnul Kross a întemeiat şi a condus un număr de ani Serviciul de Informaţii şi Securitate al Estoniei, înainte încă de aderarea Estoniei la NATO. Ştiu personal că domnul Kross se află pe o oarecare listă neagră a Rusiei. Presupun că autorităţile din Rusia au informat, au notificat autorităţile altor ţări despre faptul că ei îl au pe lista neagră. Şi probabil că, în consecinţă, cineva la Chişinău a reacţionat. Din fericire, incidentul s-a rezolvat cu succes”, a menţionat Socor, la „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Analistul politic a vorbit şi despre motivul pentru care parlamentarul estonian a venit la Chişinău.

„Nu am apucat să vorbesc cu Eerik personal, dar din câte înţeleg din ştiri el a venit la Chişinău ca să se intereseze de soarta lui Vlad Filat, care a fost obiectul unui adevărat linşaj juridic în Parlamentul RM. Procurorul general, Corneliu Gurin, a demisionat între timp. El este instrumentul principal al linşajului. Autorul acestui linşaj este, bineînţeles, Plahotniuc. De notat faptul că acuzaţiile proliferate de Corneliu Gurin în şedinţa de atunci a Parlamentului nu au fost reluate de către procurori în timpul procesului în cazul Filat. Procurorii au venit cu tot felul de acuzaţii, cu totul altele decât cele pronunţate de Corneliu Gurin în Parlament. Iar acele alte acuzaţii cu care vin procurorii se bat cap în cap între ele. Este încă o dovadă nu numai a coruperii, dar şi a incompetenţii serviciilor judiciar din RM. 

Ce are în comun domnul Kross cu Vlad Filat? Sunt câteva lucruri. Printre altele, amândoi au fost admiratori ai preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili, în timpul preşedinţiei acestuia. Au rămas prieteni şi de atunci. Vlad Filat ar fi dorit, poate în mod naiv, poate nemotivat, să introducă în RM reforme după modelul lui Saakaşvili. Filat nu a avut poate echipa necesară, relaţiile necesare, dar aspiraţia exista. Ăsta ar fi un motiv pentru Eerik Kross să se intereseze de soarta lui Vlad Filat”, a punctat Vladimir Socor.

Amintim că parlamentarul din Estonia fost blocat acum două zile pe Aeroportul Internaţional Chişinău preţ de jumătate de oră. În pofida faptului că Eerik-Niiles Kross a prezentat un paşaport diplomatic, motivul invocat a fost faptul că în privinţa parlamentarului ar exista o notă şi că „trebuie de sunat pe cineva”. 

Ulterior, deputatul european a comentat, în exclusivitate pentru Jurnal TV, incidentul de la Aeroport. „Aş zice că obiceiurile vechi mor greu. Ruşii ar numi-o „malenkii namiok” (o aluzie subtilă, n.r.). A fost înţeles şi nu va fi uitat”, a declarat parlamentarul.