„Aşteptăm textul deciziei pentru a şti foarte bine ce urmează să întreprindă Parlamentul în vederea schimbării legislaţiei. Am fost surprinşi. E complicat să schimbi regulile jocului în timpul jocului.  Eram pregătiţi să iniţiem procedura de alegere a preşedintelui în cadrul Parlamentului”, a declarat Candu.

„Decizia a schimbat complet agenda politică a Republicii Moldova. Este îmbucurător ceea ce e acum, deoarece puterea trebuie să fie în mâna cetăţenilor. Doar cetăţenii ştiu să facă alegerea bună. Probabil este o decizie bună pentru a evita şi pe viitor tot felul de speculaţii legate de captivitate sau capturare”, a mai spus preşedintele Parlamentului.

Următorul preşedinte al Republicii Moldova va fi ales prin votul direct al cetăţenilor şi nu de către Parlament. Decizia a fost dictată astăzi de Curtea Constituţională. Hotărârea magistraţilor vine în urma unei sesizări depuse de un grup de deputaţi PLDM, care a contestat modificările la Legea Supremă din anul 2000.

Decizia este una definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.