„Decizia CEC-ului confirmă subordonarea membrilor acesteia intereselor reprezentate de Plahotniuc şi gruparea sa. Ca şi alte instituţii din Republica Moldova, şi CEC este o instituţie aservită şi dominată de Plahotniuc. Nu mi se pare că trebuie să fim prea uimiţi de decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale. Alegerea preşedintelui de întregul popor va avea loc indiferent de acceptarea sau respingerea iniţiativei Platformei DA. Această iniţiativă a avut efectul de a obliga practic guvernarea lui Plahotniuc să accepte această cerere populară. Peste 90 la sută dintre cetăţeni doresc alegerea preşedintelui de întregul popor. Deci iniţiativa Platformei DA a avut efectul de a forţa guvernarea să facă această concesie”, a declarat Socor în cadrul unei intervenţii la Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Referindu-se la alegerile prezidenţiale, expertul politic afirmă că este greşit să se afirme faptul că bătălia politică va fi dusă între segmentele de dreapta şi de stânga. Or, în Republica Moldova lupta se duce între majoritatea cetăţenilor şi clanul lui Plahotniuc, a accentuat Socor.

„În primul rând, să depăşim ideea falsă potrivit căreia va avea loc o alegere între dreapta şi stânga şi în acest context să nu ne mai preocupe identificarea unei candidaturi unice sau comune din partea dreptei. Conflictul politic fundamental din RM nu este nicidecum între stânga şi dreapta. Este între interesul general al populaţiei, pe de o parte, şi capturarea statului de către gruparea lui Plahotniuc, pe de altă parte. Este un conflict dintre majoritatea populaţiei şi maşinăria politică a lui Plahotniuc. Dacă definim conflictul politic dintre dreapta şi stânga nu are de câştigat decât Plahotniuc şi interesele sale”, a mai spus Socor.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.