„În situaţia în care actualul legislativ şi toate instituţiile publice controlate de acesta nu ne mai reprezintă, guvernarea ne fură şi singurul instrument de democraţie directă - referendumul. Mă întreb ce ar fi să le spunem şi noi că, de acum încolo, Parlamentul nu poate adopta decizii cu mai puţin de 150 de voturi? Aşa am ajunge repede şi la alegeri anticipate...”, comentează Maia Sandu.

Totodată, fostul ministru s-a referit şi la proiectul aprobat ieri de Guvern, care prevede combaterea pornografiei infantile şi combaterea terorismului, însă oferă organelor de anchetă dreptul să blocheze site-uri, să fie verificate emailurile personale, sms-urile şi permite citirea mesajelor Viber sau WhatsApp.

„Şi ca să fie ziua completă, Guvernul a venit cu o soluţie pentru „excesul de democraţie” din spaţiul virtual. Stabilitate prin cenzură! Aşa intenţionează guvernarea pretins europeană să se menţină la putere”, a punctat Maia Sandu.

Amintim că ieri CEC a respins propunerea Platformei Demnitate şi Adevăr privind iniţierea referendumului republican de revizuire a Constituţiei şi a dispus anularea înregistrării grupului de iniţiativă. Decizia a fost luată cu votul a şase membri CEC, din cei opt prezenţi. Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii dintr-un raion. 

De cealaltă parte, iniţiatorii plebiscitului spun că CEC a luat o decizie politică. Decizia CEC a stârnit foarte multe critici, inclusiv în Parlament, în timp ce liderii de opinie şi experţii afirmă că astfel a fost sfidată voinţa a peste 400 de mii de oameni şi a fost încălcată grav democraţia. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.