Aceştia nu au susţinut propunerea deputatului PLDM Iurie Ţap, care a solicitat ca şeful CNA, Viorel Chetraru, procurorul general interimar, Edu­ard Haru­n­jen, precum şi guvernatorul în exerciţiu al Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, să fie chemaţi joia viitoare la Parlament.

„Conform acordului între BNM şi Kroll, semnat la 4 octombrie 2015, în câteva săptămâni urma să fie prezentat un raport. La şedinţa Biroului Permanent, preşedintele spunea că nu cunoaşte despre acest raport. Vineri, BNM a publicat un comunicat de presă, iar unul dintre beneficiarii furtului a susţinut un briefing. Solicităm includerea pe agenda Parlamentului de joia viitoare a audierii şefilor de la BNM, CNA, PG pentru a evalua starea de lucruri în ceea ce ţine de investigaţii, dar şi să vedem cum instituţiile de stat îşi onorează obligaţiile”, a declarat deputatul PLDM Iurie Ţap.

Propunerea nu a acumulat numărul suficient de voturi, în schimb a provocat dezbateri aprinse între Mihai Ghimpu şi Vladimir Voronin, care s-au acuzat reciproc că au participat la fraudele din sistemul bancar.

„Care guvernator al BNM o să fie prezent şi care procuror? Acel care pleacă? Iniţiativa e foarte bună, dar pe cine audiem? Drăguţanu să vină la acest raport cu cătuşele pregătite”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Este opera lui Drăguţanu, care a fost fruntea BNM timp de 5 ani”, a precizat Iurie Ţap.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a sărit în apărarea lui Drăguţanu. „Am făcut o interpelare către organele de drept despre cum a avut loc delapidarea miliardului la BEM. Am primit documentele, o să fac conferinţă de presă şi o să spun cine a furat. Lăsaţi în pace BNM. Hoţul trebuie să stea la închisoare. Terminaţi cu speculaţiile. Al vostru stă în puşcărie, iar voi arătaţi cu degetul”, a spus Ghimpu.

„Domnule Hotineanu, ce se întâmplă cu pacientul? „Otkrîtîi nerv” e „drugul” lui de la BNM. Dacă ştie cine a furat, înseamnă că a participat”, l-a atacat Voronin pe Ghimpu.

„Primăvara se acutizează toate bolile cronice, inclusiv cele cu nervi deschişi”, a răspuns Hotineanu.

„Primii care au furat BEM au făcut-o pe timpul comuniştilor. Atunci s-au furat 6 miliarde. De ce Voronin e în sală, dar nu e în cătuşe? De ce când un preşedinte care a furat BEM să stea aici, dar nu acolo unde e premierul”, i-a răspuns Ghimpu.

„Doctorii nu au ce face, eu sunt pentru adevăr. Când am plecat de la guvernare, procentul creditelor neperformante de la BEM era 9,6%. Când a venit Drăguţanu, creditele neperformante au ajuns la 72%”, a conchis Voronin.
 
Propunerea deputatului PLDM Iurie Ţap a fost susţinută de 44 de deputaţi din PLDM şi PSRM, număr insuficient de voturi pentru ca şefii de la BNM, CNA şi PG să fie audiaţi în Parlament.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.