„În primul rând, haideţi să ne obişnuim cu faptul că chiar dacă nu suntem un stat de drept, democratic, Constituţia prevede că RM este un stat de drept şi democratic. Avem instituţii care sunt independente şi ele adoptă decizii. Nu este prima dată când în Moldova se colectează semnături. Îmi pare că e al treilea caz. Codul Electoral prevede o normă şi Constituţia altă normă. În cazul în care Constituţia prevede acumularea de semnături din jumătate de unităţi administrative-teritoriale, înseamnă că asta este procedura pe care trebuie s-o urmeze toţi cei care adună semnături”, a declarat Ghimpu.

„În cazul dat nu e dreptul meu să dau notă acestei decizii, dar să recunoaştem că, în cazul dat, prevalează Constituţia. Şi dacă e scris că nu mai puţin de 20 de mii din fiecare unitate administrative-teritorială, înseamnă că trebuie să respectăm norma constituţională. Nicio instituţie de stat nu are dreptul să adopte decizii care contravin Constituţiei. Ele cad foarte uşor la Curtea Constituţională”, a adăugat liderul PL.

CEC a respins ieri, cu votul a şase membri CEC, din cei opt prezenţi, propunerea Platformei Demnitate şi Adevăr privind iniţierea referendumului republican de revizuire a Constituţiei şi a dispus anularea înregistrării grupului de iniţiativă. Şeful CEC, Iurie Ciocan, a declarat că deşi în listele de subscripţie au semnat peste 400 de mii de cetăţeni, nu s-a respectat condiţia să fie cel puţin 20 de mii din fiecare raion.