Sectorul de vile din Întovărăşirea pomicolă ”Izvoraşul vesel”, unde are casă şi Mariana Lungu, se află lângă comuna Tohatin, la marginea traseului care duce spre Vadul lui Vodă. Locul, pe care se înalţă mai multe case de locuit somptuoase, nu are statut de teren intravilan şi nu este parte componentă a comunei Tohatin. Casele de aici nu sunt înregistrate la Cadastru, nu au adresă, iar proprietarii nu plătesc taxe pentru imobile, ci doar impozite funciare pentru terenuri cu destinaţie agricolă. Pe timpuri, acest pământ a fost repartizat în loturi cu destinaţie agricolă, fiind permisă construcţia căsuţelor de vacanţă. Acum în acest sector se înalţă adevărate imobile de lux, iar aici ar locui mai mulţi funcţionari.

Drum până-n poarta liberalei

Întâmplător sau nu, drumul din piatră spartă înconjoară locul unde este amplasată vila Marianei Lungu, ducând până-n poarta liberalei. În apropiere mai sunt drumuri, care însă nu au fost reparate, fapt care poate fi observat din filmările cu drona. Lucrările, care au costat 299.500 de lei, au fost efectuate de către SA Edilitate.

Casa Marianei Lungu (stânga) şi drumul amenajat în sector

Într-un document semnat de Igor Gamreţki, şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a municipiului Chişinău, se arată că porţiunea de drum are statut de cale de acces la întovărăşirile pomicole, care, conform actului, fac parte din comuna Tohatin. Potrivit lui Igor Gamreţki, decizia de a face lucrările ar fi fost luată de primarul Dorin Chirtoacă. La 19 octombrie 2015, edilul a semnat Rezoluţia nr. 883-d „Despre lucrările de întreţinere şi reparaţie curentă a infrastructurii rutiere locale şi suburbane din municipiul Chişinău executate pe parcursul anului 2015” şi Dispoziţia nr.1063-d din 9 decembrie 2015 „Cu privire la executarea lucrărilor de întreţinere, reparaţie curentă şi securitate a drumurilor şi străzilor din municipiul Chişinău în perioada iarnă-primăvară 2016”.

Şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a municipiului Chişinău susţine că edilul a decis alocarea banilor pentru construcţia drumului la „Izvoraşul vesel” după ce, în aprilie 2015, în adresa Primăriei Chişinău a parvenit un demers semnat de către preşedinţii a cinci întovărăşiri pomicole de lângă Tohatin, care numără în total 2.300 de asociaţi. Semnatarii demersului au solicitat alocarea fondurilor pentru construcţia unui drum care să facă legătura dintre întovărăşirile pomicole şi şosea.

Autorităţile din Tohatin: „I-au făcut drum consilierei liberale şi au spus că este pentru comuna noastră”

Autorităţile locale din comuna Tohatin consideră că amenajarea drumului de la „Izvoraşul vesel” de către Primăria Chişinău este ilegală. Consilierul local Vitalie Miron susţine că întovărăşirile pomicole nu fac parte din localitate, iar, pe hârtie, banii au fost atribuiţi comunei Tohatin. „Bani de la buget pot fi alocaţi pentru dezvoltarea localităţii, iar întovărăşirea pomicolă nu are statut de localitate. Pentru reparaţia drumurilor în comuna Tohatin, Primăria Chişinău a alocat pentru anul 2015 doar 18.000 de lei, care ne-au ajuns pentru câteva gropi. Este evident că amenajarea drumului are legătură cu consiliera Mariana Lungu”, a spus Vitalie Miron. Alesul local a remarcat că, deşi la Primăria Capitalei s-au adresat reprezentanţii ai multor întovărăşiri pomicole, drumul a fost construit doar pentru ”Izvoraşul vesel”.

Şi primarul comunei Tohatin, Serghei Cebotari, este revoltat de construcţia acestui drum. „Avem în comună localitatea Buneţ, unde oamenii înnoată prin glod. De ani buni solicităm fonduri de la Primăria Chişinău şi dacă primim câteva mii de lei... Iar aceştia de la vile abia s-au adresat şi le-au făcut drum. Mai şi mint că au dat bani pentru reparaţia drumurilor în comuna Tohatin, când de fapt întovărăşirile pomicole nu fac parte din comuna noastră”, ne-a spus indignat Serghei Cebotari.

Mariana Lungu: „Şi acum ce să fac, să-mi vând casa?”

Consiliera liberală susţine că nu s-a implicat atunci când s-a decis amenajarea drumului. „Oamenii au vrut să aibă drum şi s-au adresat la Primărie. Nu l-a făcut nimeni special pentru mine. Aici mai locuiesc procurori şi judecători, poate că pentru ei au făcut drumul”, a sugerat consiliera.

Mariana Lungu mai spune că şi-a construit casa cu multă dragoste, din veniturile pe care le aduce afacerea în construcţii a soţului ei. „Şi acum ce să fac, să-mi vând casa şi să plec în lumea mare, doar pentru că s-a făcut un drum pentru oameni, iar eu sunt consilieră PL?”, ne-a întrebat retoric Mariana Lungu.

Expert: „E cum ai face un bine vecinului”

Un fost angajat al Primăriei Chişinău, expert în Drept Funciar, susţine că instituţia nu avea dreptul să dezvolte infrastructura într-un teritoriu care nu are statut de localitate.

„Aceste loturi au fost atribuite ca terenuri agricole. Mulţi însă şi-au construit acolo adevărate palate şi locuiesc permanent în ele. Toate aceste construcţii sunt ilegale, ele nu figurează nicăieri. Cred că acestor întovărăşiri pomicole trebuie să le fie dat statut de localitate, ca oamenii de acolo să poată beneficia de servicii sociale, să poată fi incluşi în listele electorale, dar şi să achite impozite pentru imobile. Cât priveşte construcţia drumului la o întovărăşire pomicolă, este un abuz din partea Primăriei, care cade sub incidenţa legii penale. E ca şi cum ai face un bine vecinului”, a conchis expertul.

Cine este Mariana Lungu

Mariana Lungu, care are studii de contabil şi jurist, este administratoare la Manejul de atletică uşoară din Chişinău. Fiind membră activă a Partidului Liberal, se află la cel de al doilea mandat de consilier municipal. La alegerile locale din 2011 a donat pentru campania electorală a PL 28.000 de lei. Potrivi declaraţiei de avere pentru anul 2014, Mariana Lungu a avut venituri de aproape 52.000 de lei din salariu, iar indemnizaţiile pentru activitatea în CMC au constituit 17.600 de lei. Venitul soţului, care este director al firmei de construcţii Faniconst a fost 54.000 de lei în 2014. Potrivit declaraţiei, veniturile familiei Lungu în anul 2014 au fost cu 20.000 de lei mai mici decât în 2013. Mariana Lungu a indicat că are în proprietate trei terenuri, dintre care unul intravilan, precum şi vila de 71,4 de metri patraţi şi pe care a inclus-o la categoria „altă avere imobiliară”.

Investigaţia este realizată în cadrul Proiectului „Shining a Light on Corruption in Moldova” desfăşurat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Freedom House, cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Regatului Norvegiei.