Este vorba despre acelaşi Iurie Ciocan care în 2014 a exclus absolut ilegal din cursa electorală partidul lui Usatîi. Partid care, dacă era lăsat să participe în alegeri, cu siguranţă rezultatul scrutinului ar fi fost altul.

Acelaşi Ciocan care tot în 2014 a ignorat cu desăvârşire faptul că Partidul Democrat al lui Plahotniuc a cheltuit de două ori mai mulţi bani decât permitea legea într-o campanie electorală doar în ultimele 3 zile, prin concertele grandioase transmise la Prime TV. Dacă Ciocan se conducea de lege, Partidul Democrat era exclus din cursa electorală, iar acum lucrurile arătau cu totul altfel în Moldova.

Tot Ciocan este cel care, ca prin minune, din 2005 şi până în 2014 a scos din mânecă, aidoma unui magician, peste 600 de mii de alegători. Da! Nici mai mult nici mai puţin de 600 de mii de alegători, în condiţiile în care în această perioadă din ţară au plecat sute de mii de cetăţeni, iar populaţia ţării a scăzut dramatic. Pentru că la alegerile parlamentare din 5 martie 2005 în listele electorale au fost incluşi 2,3 milioane de alegători, iar la cele din noiembrie 2014 peste 2,9 milioane. De unde au apărut ăştia şi pentru cine au votat ei, putem doar să bănuim, mai ales dacă vedem care e singurul partid care „a crescut” în rezultat de la scrutin la scrutin.

La fel ca şi Tănase, Drăguţanu, Chetraru, Gurin, Candu, Leancă, şi alţi funcţionari care s-au perindat la putere în ultimii ani, Ciocan de fiecare dată a spus că se conduce numai şi numai de prevederile legii.

Cu toate acestea, în această perioadă am avut doar o degradare a situaţiei din ţară, jafuri de miliarde, atacuri raider, spălări de bani, concesionări ilegale, alegeri fraudate, încălcarea şi reinterpretarea Constituţiei. Mai pe scurt – un dezmăţ generalizat.

Pe zi ce trece, după fiecare sfidare ce o comite această juntă plahotniucistă bine înfiptă la putere, mă conving tot mai mult că în statul ăsta nu mai există absolut nicio lege ce nu poate fi călcată în picioare şi că prin metode „paşnice, legale şi instituţionale”, aşa cum îi place să spună unui nou lider de opoziţie de la noi în discuţiile cu partenerii externi, pur şi simplu nu avem cum să schimbăm starea de lucruri.

Cei 400 de mii de oameni care au semnat pentru acest referendum trebuie să se gândească bine la asta. Acest stat i-a călcat ieri în picioare încă o dată. Deja a nu mai ştiu câta oară în ultimii ani.

Alex Cozer