În raportul său, preşedintele CEC a spus că grupul de iniţiativă a prezentat peste 405 mii de semnături, însă a invocat că ar exista divergenţe între numărul de semnături constatate numeric la verificare şi datele din procesele verbale. Mai mult, Ciocan susţine că nu ar fi fost respectate condiţiile privind numărul minim de semnături pe unitate administrativ-teritorială.

„CEC relevă existenţa unor divergenţe între procesele verbale şi numărul de semnături constatate numeric la verificare. În unele procese verbale fost constatate mai puţine semnături decât cele prezentate de membrii grupului de iniţiativă. Nu au fost respectate condiţiile privind numărul minim de semnături pe unitate administrativ-teritorială. Din cele 34 de unităţi administrativ-teritoriale, la cele patru întrebări, doar în trei cazuri (Chişinău, Bălţi şi raionul Orhei) au fost întrunite condiţiile privind numărul necesar”, a declarat preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

„Se respinge propunerea privind organizarea referendumului republican şi să anuleze înregistrarea grupului de iniţiativă”, a spus Ciocan.

Preşedintele grupului de iniţiativă, Andrei Năstase, s-a interesat de ce curtea Comisiei se află un număr excesiv de poliţişti, în situaţia în care pentru cele câteva zeci de protestatari au fost mobilizaţi sute de poliţişti.

„CEC nu asigură ordinea publică. Responsabilitatea revine instituţiilor de poliţie, care acţionează în baza propriilor decizii şi informaţii. Nu cunosc câţi poliţişti sunt în curtea CEC. Am să vă chem la regulament şi să vă abţineţi de la alte comentarii”, a spus Ciocan şi l-a avertizat pe Năstase că dacă nu va respecta regulamentul va cere să fie dat afară din sală.

Totodată, Andrei Năstase l-a întrebat pe Ciocan de ce Comisia acţionează în mod selectiv, referindu-se la art. 41 din Constituţia RM în redacţia anului 2000, când erau judeţe şi nu raioane.

După lungi discuţii, unul dintre membrii Comisiei, Ştefan Urâtu, exclus anterior din conducerea Comisiei pentru că a participat la protestele din PMAN, a propus amânarea luării unei decizii pentru a fi sesizat Parlamentul cu privire la interpretarea art. 41 din Constituţie şi a regulamentului CEC. Propunerea a fost ignorată însă de preşedintele CEC.

Luat la întrebări şi huiduit de cei din sală, preşedintele Comisiei Electorale Centrale a întrerupt şedinţa şi a părăsit sala, anunţând că aceasta va fi reluată când în sală va fi linişte. 

Şedinţa a fost reluată după o pauză de o jumătate de oră, iar Andrei Năstase a venit cu un mesaj. „Membrii CEC au avut de ales între voinţa acestei majorităţi parlamentare controlate de Vladimir Plahotniuc şi între voinţa populară, care a adunat peste 400 de mii . CEC a nesocotit Constituţia şi a ales să satisfacă dorinţele plahotniuciste. În această situaţie, chemăm întreaga ţară la un protest de amploare. Detaliile vor fi anunţate mâine, într-o conferinţă de presă. În semn de protest, grupul de iniţiativă părăseşte sala”, a anunţat Andrei Năstase.

În continuare, membrul CEC Ştefan Urâtu a declarat că mandatele membrilor CEC în genere nu sunt legitime şi că Parlamentul trebuia să prelungească mandatele, nu Curtea Constituţională.

„Eu nu pot înţelege când CC îşi asumă atribuţiile Parlamentului şi interpretează legea. CC şi-a depăşit atribuţiile. Trebuia să existe o decizie a Parlamentului prin care mandatul nostru să fie prelungit”, a spus Ştefan Urâtu.

Totodată, membrul CEC a insistat ca decizia CEC să fie amânată şi să fie consultat Parlamentul cu privire la interpretarea art. 41 din Constituţie şi a Codului Electoral. Pusă la vot, propunerea lui Ştefan Urâtu a fost respinsă, doar autorul propunerii votând pro.

În final, preşedintele CEC a propus respingerea organizării referendumului republican şi anularea înregistrării grupului de iniţiativă.

Propunerea lui Iurie Ciocan a fost susţinută de şase membri ai CEC, un membru s-a abţinut, iar Ştefan Urâtu a votat împotrivă. Totodată, Ştefan Urâtu a declarat că va avea o opinie separată, pe care urmează s-o prezinte într-un termen de 24 de ore.

Solicitat să comenteze acuzaţiile aduse astăzi, dar şi anterior, în repetate rânduri, privind controlul politic la CEC, Iurie Ciocan a declarat: „Categoric neg. Toate deciziile CEC s-au bazat pe lege. Fiecare cetăţean e liber să-şi exprime opinia, dar nu pot fi de acord cu aceste acuzaţii”.