De cealaltă parte, unul dintre membrii Platformei DA şi ai grupului de iniţiativă, Vasile Năstase, a declarat astăzi că decizia a fost luată deja, şi nu la CEC, ci la Nobil, şi că aceasta nu este în favoarea referendumului.

„Am aflat din surse demne de încredere că Plahotniuc a luat o decizie criminală în raport cu sutele de mii de semnături ale cetăţenilor Moldovei, privind organizarea referendumului constituţional. Oligarhul a alcătuit textul pe care l-a şi trimis către zoiniţele sale propagandistice şi care deja se machetează la aşa-zisele ştiri. Reprezentanţii CEC au fost obligaţi să compară la o conferinţă de presă la care să dea citire următorului text criminal parvenit de la hotelul Nobil”, afirmă Vasile Năstase.

Jurnalistul a şi publicat textul care a fost pregătit de Plahotniuc: „Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu prevederile ar.157 alin.(3) din Codul Electoral adoptă decizia cu privire la respingerea propunerii de a efectua referendumul republican şi anularea înregistrării grupului de iniţiativă pe motivul neprezentării numărului necesar de semnături prevăzut de art. 141 alin. (1) lit a ) din Constituţie.”

Un alt membru al Platformei Demnitate şi Adevăr, Dinu Plîngău, afirmă că dacă CEC va respinge propunerea privind efectuarea referendumului, atunci protestele vor fi reluate.

„Trei luni de zile, 700 de oameni din toate colţurile RM au colectat peste 400.000 de semnături, aproximativ 30% din numărul de alegători, pentru ca noi toţi să avem posibilitatea să alegem singuri preşedintele, ca imunitatea parlamentară să fie limitată, iar numărul deputaţilor să fie redus. Astăzi CEC la comandă îşi va şterge picioarele de semnăturile colectate pe frig, ploaie, ninsoare, cu mare chin. Doar cei antrenaţi în această procedură îşi dau seama despre cât de greu a fost să lupţi pentru schimbare. Nu mai avem nimic, am fost jefuiţi, suntem cei mai săraci, instituţiile statului nu funcţionează. Ne-a mai rămas doar un gram de demnitate umană pe care o vom folosi împotriva nebunilor corupţi şi nesimţiţi”, afirmă Dinu Plîngău.

„Protestele trebuie să continue, guvernare cu toţi Ciocanii, Chetrarii, Polalelungii, Tuţii, Ghimpii, Filipii şi Plahotniucii trebuie să fie lângă Filat, dacă a mai rămas vreun gram de demnitate, altfel suntem nişte vite care ne merităm soarta şi vom fi mulse până nu vom pieri în sărăcie, de frig sau foame sau până în momentele în care criminalitatea va atinge cote maxime, lume va apuca furca, pistolul, toporul, din simplu motiv că nu se mai poate. Îndemn toată lumea să vină la ora 16:00 la sediul Comisiei Electorale Centrale, să-i privim în ochi când vor condamna, în numele lui Plahotniuc, viitorul Republicii Moldova”, mai spune Dinu Plîngău.

Amintim că reprezentanţii grupului de iniţiativă au transmis cele peste 400 de mii de semnături Comisiei Electorale Centrale. Semnăturile au fost adunate timp de trei luni din toate colţurile ţării. Cei 700 de membri ai grupului de iniţiativă au colectat semnături pentru organizarea referendumului privind alegerea şi demiterea şefului statului de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi reducerea numărului de deputaţi.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.