„Aseară, cu ruta Kiev-Chişinău, printre pasageri s-a prezentat cetăţeanul Estoniei. Din motive tehnice, în timpul procesării datelor la controlul de frontieră a apărut consemn aproximativ (coincidenţa parţială a datelor cu caracter personal) fapt ce a condiţionat extinderea verificărilor până la 12 minute. Ulterior, persoanei în cauză i-a fost permisă trecerea frontierei de stat”, scrie pe site-ul Poliţiei de Frontieră.

„Poliţia de Frontieră adresează scuzele de rigoare domnului Eerik-Niiles Kross, deputat din Parlamentul Estoniei, pentru situaţia incomodă creată în timpul trecerii frontierei de stat prin Aeroportul Internaţional Chişinău”, se mai spune în declaraţie.

În precizare nu se spune însă niciun cuvânt despre „nota” care a fost invocată de poliţiştii de frontieră, potrivit deputatului european. „Nu mi s-a spus de ce am fost oprit, doar că au o „notă” că trebuie să sune pe „cineva” când aterizez. Au încercat să sune pe „cineva”, dar „cineva” nu a răspuns la telefon. Aşa că am aşteptat. Nu a existat nicio explicaţie. Am tot aşteptat, i-am întrebat care e problema, ei mi-au spus că nu există nicio problemă, dar oricum trebuie să aştept”, a declarat Eerik-Niiles Kross, în exclusivitate pentru Jurnal TV.

Precizăm că parlamentarul din Estonia fost blocat aseară pe Aeroportul Internaţional Chişinău preţ de jumătate de oră. În pofida faptului că Eerik-Niiles Kross a prezentat un paşaport diplomatic, motivul invocat a fost faptul că în privinţa parlamentarului ar exista o notă şi că „trebuie de sunat pe cineva”. 

Incidentul de aseară a fost făcut public de către deputatul Vadim Pistrinciuc, care l-a întâmpinat pe oficialul estonian la Aeroport. Acesta notează că unul dintre obiectivele vizitei lui Kross explicat în scrisorile oficiale înaintate (inclusiv prin intermediul Ambasadei Estoniei) Preşedintelui Parlamentului, Ministerului Justiţiei, este documentarea situaţiei fostului premier Vlad Filat. Potrivit lui Pistrinciuc, deşi incidentul s-a consumat în jumătate de oră, inclusiv după revendicările oficialului, acesta este un fapt grav, ofensator, nediplomatic şi cu siguranţă deloc european, care va avea consecinţe.

Astăzi deputatul european a comentat, în exclusivitate pentru Jurnal TV, incidentul de la Aeroport. „Aş zice că obiceiurile vechi mor greu. Ruşii ar numi-o „malenkii namiok” (o aluzie subtilă, n.r.). A fost înţeles şi nu va fi uitat”, a declarat parlamentarul.