„Am venit cu o cursă obişnuită, iar la controlul paşapoartelor mi s-a cerut să aştept. Aşa că am aşteptat. A durat în jur de 20 de minute. Nu mi s-a spus de ce am fost oprit, doar că au o „notă” că trebuie să sune pe „cineva” când aterizez. Au încercat să sune pe „cineva”, dar „cineva” nu a răspuns la telefon. Aşa că am aşteptat. Nu a existat nicio explicaţie. Am tot aşteptat, i-am întrebat care e problema, ei mi-au spus că nu există nicio problemă, dar oricum trebuie să aştept. Au menţionat că sunt parlamentar estonian, deci ei ştiau clar că sunt membru al Parlamentului, deşi eu nu le-am spus acest lucru. Deci altcineva le-a spus acest lucru”, a declarat Eerik-Niiles Kross.

„Aş zice că obiceiurile vechi mor greu. Ruşii ar numi-o „malenkii namiok” (o aluzie subtilă, n.r.). A fost înţeles şi nu va fi uitat”, a punctat parlamentarul european.

Precizăm că Eerik-Niiles Kross a fost blocat aseară pe Aeroportul Internaţional Chişinău preţ de jumătate de oră. În pofida faptului că acesta a prezentat un paşaport diplomatic, motivul invocat a fost faptul că în privinţa parlamentarului ar exista o notă şi că „trebuie de sunat pe cineva”.

Incidentul a fost făcut public de către deputatul Vadim Pistrinciuc, care l-a întâmpinat pe oficialul estonian la Aeroport. Potrivit lui Pistrinciuc, incidentul este unul grav, ofensator, nediplomatic, deloc european şi unul care va avea consecinţe. „Dacă s-a ajuns ca oficiali din UE să fie supuşi „procedurilor speciale”, pe care noi le cunoaştem bine, înseamnă că alunecăm în beznă, iar serviciile noastre speciale văd pericole în oficiali europeni”, a comentat Vadim Pistrinciuc.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.