„Nu ştiu cum, după furtul miliardului şi după consecinţele lui, după corupţia politică, cumpărarea la pachet a deputaţilor, a primarilor şi consilierilor, Republica Moldova poate să-şi îmbunătăţească imaginea, iar către 2019 să vină cu cererea de aderare la Uniunea Europeană. Asta când astăzi noi suntem deja la sfârşitul lunii martie, noi nu avem nici politică bugetar-fiscală, nici buget pentru anul în curs, suntem în ajunul alegerilor prezidenţiale despre care nu ştim absolut nimic, se vor desfăşura sau nu, în ce condiţii, mai trece un an de zile şi suntem în pragul alegerilor parlamentare, dacă acestea vor fi ordinare, care va fi un an pierdut, iarăşi în lupte politice etc.”, a comentat Igor Boţan la Europa Liberă.

„Eu cred că Marian Lupu trişează, ca de obicei, pentru că această idee de depunere a cererii ca Republica Moldova să devină candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană a fost promovată de foştii colegi ai domniei sale, Partidul Liberal Democrat, care promitea în campania electorală să depună această cerere în 2015-2016. Marian Lupu a fost persoana care a contestat vehement acest deziderat al foştilor colegi”, a amintit Igor Boţan.

Cât priveşte alegerile prezidenţiale, analistul politic a menţionat că actuala guvernare este incapabilă să organizeze acest scrutin în trei luni, aşa cum prevede Constituţia.

„Ei propun în mod deliberat să încălcăm Constituţia. Şi acest lucru trebuie să îl fixăm. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că guvernanţii în această ţară, având textul Constituţiei în faţă, îl calcă în picioare şi spun că „vom face alegerile atunci când vom găsi de cuviinţă”. Dar există şi factori obiectivi. Trebuie selectaţi şi numiţi membrii Comisiei Electorale Centrale şi marea problemă este cum? Pentru că există revendicări, există rezoluţia Uniunii Europene privind numirea prin concurs a celor care activează în instituţiile de drept şi de reglementare. Şi aceasta e o problemă. A doua problemă majoră este Legea privind alegerea şefului statului, titlul IV din Codul Electoral. Este imposibil să organizezi alegeri pentru că toţi candidaţii fie că sunt independenţi, fie că sunt din partea partidelor, trebuie să colecteze cel puţin 180 de mii de semnături, lucru care este imposibil în principiu”, a mai spus Igor Boţan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.