„Pledăm în continuare pentru un candidat unic, iar un asemenea candidat trebuie să fie consecinţa unor discuţii. Noi suntem de acord cu propunerea Maiei Sandu, de a avea un candidat comun, pentru a nu segmenta electoratul de dreapta. Chiar Maia Sandu şi-a declarat disponibilitatea de a candida. Putem discuta şi cu PPEM pentru identificarea unui candidat”, a menţionat Andrei Năstase, invitatul de aseară al emisiunii „În Profunzime”, de la ProTV. 

Întrebat dacă Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr ar susţine candidatura Maiei Sandu la preşedinţie, Andrei Năstase a spus că da, precizând că este necesar să fie analizată minuţios candidatura asupra căreia vor conveni forţele de dreapta. 

„Vom analiza minuţios şi dacă aceasta va fi candidatura cu cele mai mari şanse de câştig, dar care să aibă aceeaşi poziţie ca a noastră, atunci o vom susţine. Deci trebuie să vedem sprijinul popular şi ce va propune Maia Sandu. Ca să fie clar, pentru mine funcţia de preşedinte e importantă doar ca mijloc de scoatere a statului din captivitate, nimic mai mult. Nu este un trofeu sau o ţintă personală. Este doar un mijloc de eliberare a statului în condiţiile când toate instituţiile sunt sub control”, a adăugat Andrei Năstase.

Totodată, Andrei Năstase insistă că alegerile parlamentare anticipate şi referendumul iniţiat de Platforma DA trebuie să aibă loc odată cu scrutinul prezidenţial. „O solicită poporul, o prevede şi rezoluţia Forumului Civic şi e şi cea mai rapidă cale de a scoate ţara din captivitate. Aşa pot fi economisiţi şi bani”, susţine Năstase.

„Vom insista ca această guvernare să plece. Ei o pot face printr-o decizie a Parlamentului. Dacă n-au plecat până acum, asta nu înseamnă că trebuie să-i mai răbdăm încă doi ani şi jumătate. O treime din mandatul actualului Parlament s-a scurs. Ce s-a schimbat? Datoria internă şi externă creşte, dobânzile cresc cu 20 la sută, guvernarea împovărează cetăţeanul luând bani de la băncile din interior, pentru a se finanţa, la dobânzi de 28 la sută pe care le va plăti cetăţeanul. Lucrurile merg din prost în mai prost şi iată de ce e nevoie de schimbare, iar pe jumătate nu se face schimbare. Dacă nu vom reuşi să obţinem alegeri anticipate concomitent cu cele prezidenţiale şi cu referendumul, atunci vom milita pentru un preşedinte al forţelor sănătoase, care fie să determine acest Parlament fie să înceapă reformele, fie să plece”, a declarat Andrei Năstase.

În context, liderul PPDA a precizat că alegerile prezidenţiale trebuie să aibă loc în termen de două luni de la expirarea mandatului actualului preşedinte. „Articolul 90 din Constituţie spune clar că în momentul rămânerii vacante a funcţiei de preşedinte în două luni de zile se organizează alegeri prezidenţiale. Deci începând cu 23 martie se scurg cele două luni de zile, iar Parlamentul nu face nimic. Trebuie să respectăm prevederile legale şi să nu permitem profanarea legii supreme încă o dată”, a mai spus preşedintele PPDA.