Proiectul propus de PCRM a fost inclus pe agenda plenară cu susţinerea PD, PSRM, dar şi a foştilor deputaţi comunişti. Documentul a fost înregistrat la Parlament joi, 24 martie, dar încă nu este disponibil pe pagina oficială a instituţiei.

„Şedinţa de astăzi este o şedinţă istorică pentru că a fost introdusă pe ordinea de zi şi va fi votată declaraţia Parlamentului cu privire la inviolabilitatea suveranităţii, independenţii şi neutralităţii permanente a Republicii Moldova. Sunt ferm convins că va fi votat de mai multe fracţiuni parlamentare. Este vorba de cel puţin 65-67 de deputaţi. În această declaraţie este indicat expres că Parlamentul îşi asumă, în limita competenţilor, obligaţiunea de perfecţionare a legislaţiei Republicii Moldova în vederea contracarării inadmibilisităţii atacurilor asupra Constituţiei şi independenţei şi înăsprirea pedepsei pentru asemenea acţiuni. Este un răspuns pentru cei care doresc lichidarea statalităţii Republicii Moldova, este un răspuns unioniştilor”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

„Poziţia fracţiunii este una pragmatică, bazată pe ce se întâmplă la noi. Dacă cineva umblă şi mărşăluieşte şi încearcă să spună că nu este niciun stat, deputaţii sunt obligaţi să apere acest stat”, a declarat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Anual, înainte de 27 martie, observăm o isterizare a situaţiei promovată de anumite forţe politice. Suntem consecvenţi în susţinerea statalităţii RM. Vom susţine proiectul. Există un proiect ce ţine de neutralitatea permanentă care urmează să fie pus pe ordinea de zi, ca prim-pas spre consolidarea statalităţii RM”, a menţionat deputatul Sergiu Stati, unul dintre transfugii din PCRM. 

De cealaltă parte, liberal-democraţii şi liberalii s-au declarat împotriva includerii pe agenda şedinţei a acestei declaraţii.

„Statalitatea se garantează prin lege, nu prin declaraţii politice. Aceste declaraţii mai mult alimentează aceste discuţii. Stataliştii sunt cei care lucrează pentru stat, nu cei care se duc la consultări prin alte capitale, practic, săptămânal. Ar fi bine să anulăm aceste declaraţii, mai ales că ele nu au niciun sens”, a declarat vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Nu cunoaştem conţinutul acestei declaraţii. Avem Declaraţia de Independenţă pe care nu ne-o poate lua nimeni. Trebuie să votăm declaraţii privind retragerea armatei ruse, privind funcţionarea legii în stânga Nistrului, nu acolo unde are interese Rusia”, a spus liderul PL, Mihai Ghimpu.

Declaraţia urmează să fie supusă dezbaterilor până la sfârşitul şedinţei de astăzi a Parlamentului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.