„Gestul meu este unul pe care l-am promis în timp ce eram preşedintele României şi am vrut să mă ţin de cuvânt. Semnificaţia gestului este una simplă - solidarizare cu românii de dincolo de Prut, care încă nu au şi cetăţenie română. Jumătate de milion de cetăţeni ai RM au dobândit cetăţenia română în timpul mandatului meu şi mi s-a părut că este un gest de solidaritate dacă şi eu solicit cetăţenia RM. Şi aş vrea să scot din capul celor care speculează fără substanţă. Niciodată nu mi-a trecut şi nu-mi trece prin cap să candidez la preşedinţia RM. Ştiu şi eu foarte bine legile RM şi Constituţia RM. Eu n-o să cer domiciliu în RM niciodată. Familia mea este în România, viaţa mea este în România şi tot ce am făcut este aici. Deci nu am aspiraţii politice legate de RM. Dar mi-e dragă RM şi-mi sunt dragi cetăţenii RM pentru că îi consider parte a naţiunii române pe cea mai mare parte din ei, cu respect pentru toate minorităţile de pe teritoriul RM, fie că sunt ruşi, găgăuzi, transnistreni, cum vor ei să se numească”, a precizat Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „Şi punctum”, de la Jurnal TV.

Întrebat despre zvonurile că va participa la Marşul Unirii de la Chişinău, fostul preşedinte a spus: „Este o speculaţie specifică politicilor de dezinformare. Pe 27 partidul meu are congres la Bucureşti, în care marcăm ziua de 27 martie”.

În context, Traian Băsescu a vorbit despre perspectivele Republicii Moldova în raport cu România şi Uniunea Europeană. „Părerea mea este că unirea României cu RM este inevitabilă, atunci când toţi vom fi raţionali. În România orice sondaj arată că 80% dintre români sunt pentru reunificarea celor două ţări. Ştiu foarte bine situaţia din RM, unde doar 28-30 la sută doresc unirea. Asta înseamnă un proces în evoluţie. În 2005 când am devenit preşedinte procentul de unionişti în RM era de numai 3%. În timp, atunci când se va ajunge la 50, 52 la sută, putem discuta momentul reunificării. Problema este să proiectăm acest moment, pentru că RM trebuie tractată de România în UE şi NATO pentru a-şi asigura securitatea.

Vreau să înţelegeţi foarte bine. Nu sunt un om care ar gândi că acest lucru s-ar putea face prin forţă. Acordul de la Helsinki din 1975 trebuie respectat cu sfinţenie. Frontierele se pot modifica numai cu acordul părţilor şi nu prin forţă. Dar sunt un politician care pledează ca pe termen mediu acest lucru să se întâmple spre binele românilor din stânga Prutului. Vreau să le spun şi lor cum ne este nouă, adică mai bine. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat din 90 până acum. În 1990 PIB-ul în RM şi în România era egal. Astăzi România are un produs intern brut de 8-10 ori mai mare pe cap de locuitor decât RM. De ce? Pentru că ne-am integrat în structurile vestice. Sigur, nici în România nu curge lapte şi miere. Avem probleme cu corupţia, cu dezvoltarea, cu viteza de modernizare a infrastructurii, dar am avansat enorm după ce ne-am apropiat de zona occidentală faţă de cum eram înainte de revoluţie. Şi mi-aş dori mult ca acest lucru să se întâmple şi pentru cetăţenii RM, fără a fi un extremist unionist, ci un unionist lucid”, a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte a mai spus că toată lumea trebuie să înţeleagă că Republica Moldova nu are perspectiva de a deveni membru al Uniunii Europene şi că unirea cu România ar scurta calea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

„Este ceea ce eu susţin de ani de zile, am susţinut-o deschis şi în timpul mandatului meu. Nu sunt un om care să vrea să descurajeze eforturile RM de apropiere de UE şi de aceea sunt un susţinător fără rezerve şi un politician care a accelerat momentul în care RM a semnat Acordul de Asociere cu UE. Dar vreau să înţelegem foarte bine: RM nu are perspectiva de a deveni membru al UE. Ştiu foarte bine priorităţile UE, ştiu că în următorii 10 ani priorităţile sunt legate de Balcani, iar acum UE este într-o situaţia în care nici măcar la integrarea Balcanilor nu se poate gândi. RM nu este în proiecţia UE, să devină membră a UE. Soluţia pentru RM este revenirea la patria-mamă, România, refacerea integrităţii teritoriale. Pentru ca cetăţenii RM să trăiască în interiorul UE mi se pare soluţia corectă”, a punctat Traian Băsescu.