„Fără îndoială, cea mai importantă prioritate a actualului guvern trebuie să fie lupta împotriva corupţiei şi reformarea sistemului judiciar. Nu poţi avea o economie performantă şi bunăstare atâta timp cât corupţia este în floare. Niciun investitor străin nu va veni în Republica Moldova să-şi deschidă o afacere şi să creeze locuri de muncă, atâta vreme cât nu poate avea încredere în sistemul judiciar şi nu are garanţia că, dacă face o afacere cinstită, este tratat corect de către stat. Or Procuratura, Centrul Naţional Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate sunt instituţiile pe care Guvernul Republicii Moldova trebuie să le reformeze structural şi să se asigure, apoi, că aceste reforme nu vor fi reversibile”, a spus europarlamentarul, într-un interviu pentru EVZ.

„Un alt aspect la care eu ţin în mod deosebit este reforma sectorului bancar. Am spus-o şi anul trecut când am venit la Chişinău şi o voi tot repeta până când autorităţile moldoveneşti vor înţelege: sunt necesari trei paşi pentru ca sectorul bancar să recapete încrederea investitorilor internaţionali şi a cetăţenilor - aducerea în faţa justiţiei a celor care au prejudiciat statul cu un miliard de dolari şi recuperarea prejudiciului, recâştigarea încrederii în sistemul bancar şi întărirea supervizării sectorului bancar pentru a preveni pe viitor ca astfel de fraude să mai aibă loc”, a adăugat Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul român s-a referit şi la prestaţia recentă a premierului Pavel Filip la Bruxelles. „Ce m-a nemulţumit pe mine a fost lipsa unor răspunsuri punctuale din partea prim-ministrului Pavel Filip la întrebările pe care i le-am adresat. L-am întrebat care este stadiul anchetei Kroll privind frauda în domeniul bancar din RM, despre care nu am auzit să fi progresat în vreun fel în ultima perioadă. Domnia sa mi-a răspuns că acest raport va fi finalizat „în curând”. Or, „curând” poate însemna şi „în câteva zile”, şi „anul viitor”. În dezbaterea din Parlamentul European l-am mai întrebat pe Pavel Filip cum are de gând să se asigure că legile care vizează Procuratura Generală, Centru Anticorupţie şi Comisia Naţională de Integritate sunt implementate cu adevărat. Prim-ministrul Filip nu mi-a răspuns concret nici la această întrebare, mi-a spus doar că Guvernul lucrează la modificarea legislaţiei. Or asta nu este suficient, poţi să ai legi bune, dar să nu fie aplicate”, a punctat Mureşan.

Întrebat dacă Bruxelles tratează cu mai multă neîncredere şi prudenţă politicienii de la Chişinău care promit reforme, deputatul european a declarat că actualul Guvern va fi evaluat strict pe baza realizărilor şi că Europa aşteaptă implementarea reformelor asumate prin Acordul de asociere şi va monitoriza rezultatele Guvernului în acest proces. 

„Cetăţenii Republicii Moldova au de câştigat de pe urma apropierii Moldovei de Europa şi solicit acestui guvern să nu fie o piedică in calea beneficiilor pe care oamenii le pot obţine de pe urma apropierii de Europa”, a conchis Siegfried Mureşan.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.