„Vedem ce se întâmplă şi cum activizează unele organizaţii care deschis pledează pentru lichidarea suveranităţii noastre. Suntem împotriva organizaţiilor de dreapta şi de stânga, care promovează orice unire, dar şi alipirea la state din Vest”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.

În favoarea proiectului s-au pronunţat deputaţii PCRM, dar şi cei neafiliaţi care au părăsit rândurile comuniştilor. Democraţii au anunţat însă că nu vor susţine acest proiect. Au sugerat însă că o vor face mai târziu.

„Împărtăşim acest dezmăţ din Republica Moldova care este şi de stânga, şi de dreapta. Avem nevoie de un echilibru şi o examinare serioasă a experienţei internaţionale. Nu trebuie să venim cu modificări electorale şi radicale. Asta o să ducă la tensionare a situaţiei. Nu putem sprijini o astfel de propunere acum”, a explicat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Înţeleg că împărtăşiţi dezmăţul, dar ce e mai periculos: unioniştii sau cei care îi susţin pe unionişti?”, l-a admonestat Dodon pe Diacov.

„Nu ajutăm pe nimeni. Înţelegem bine că stângii şi partidului vostru îi convine să existe unionişti, ca să vă prezentaţi ca patrioţi. Noi suntem adevăraţii patrioţi care pledează pentru echilibru. Nu încercaţi să radicalizaţi”, i-a răspuns Diacov.

Cearta dintre liderul PSRM şi preşedintele de onoare al PD nu i-a convins însă pe liberal-democraţi. O disponibilitate a PD de a susţine acest proiect mai târziu demonstrează că democraţii au o înţelegere cu socialiştii pentru alegerile prezidenţiale, consideră vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Unii fac marşuri în martie, alţii pe 1 mai. Ceea ce distruge statalitatea Republicii Moldova este corupţia, dezmăţul, controlul mass-media, a justiţiei. Voi faceţi acest ping-pong între voi, dar vedem că domnul Diacov spune că nu votează acum, dar pe urmă. Probabil aveţi aranjamente pentru campania prezidenţială”, a spus Pistrinciuc.

Proiectul propus de PSRM nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi inclus pe agenda legislativului.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.