Conform iniţiativei legislative, această prevedere este valabilă şi în cazul condamnării pentru comiterea unei infracţiuni. Prevederile se conţin într-un proiect de modificare a Legii cu privire la actele de identitate în sistemul naţional de paşapoarte, aprobat de guvern.

Executivul a propus să fie extinsă acţiunea acestei norme nu doar asupra foştilor şefi de stat, premieri şi preşedinţi de Parlament, ci şi asupra soţilor şi soţiilor acestora.

Paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau, în cazurile strict prevăzute de legislaţie, în vederea însoţirii unor categorii de persoane care au dreptul la paşaport diplomatic de către alte persoane stipulate în prezenta lege, precum şi pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită.

Vezi pentru ce categorii de persoane se eliberează paşaport diplomatic, accesând următorul link.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.