„În fine, mandatul preşedintelui a expirat, funcţia este vacantă şi conform art. 90 al. (4) din Constituţia Republicii Moldova, „în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou Preşedinte”. Deci, în luna mai-iunie ar trebui, conform Constituţiei şi mai nou, conform hotărârii CC din 4 martie, să avem alegeri prezidenţiale”, a scris Plîngău pe o reţea de socializare.

Totodată, membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr anunţă că va ieşi să protesteze pentru a-şi apăra Constituţia şi dreptul de a alege.

Vezi mesajul membrului PCDA, Dinu Plîngău:

„Place, nu place, altă Constituţie CC-ul nu face, sau cine ştie, deja au fost promise alegeri prezidenţiale în toamnă, asta chiar dacă Constituţia ne spune altceva. Alegerile amânate până-n toamnă sunt justificate deoarece actualmente este un haos mare în legislaţia electorală şi ca să faci ordine acolo este nevoie de ceva timp. Haosul acesta este un produs artificial, evident, pentru a ne convinge, haideţi să răspundem la nişte simple întrebări:

1. De ce Guvernarea (PD-ul), nu a început să informeze, să înainteze o candidatură la funcţia dată în februarie-martie? Pentru că vroia să ne bage pe gât un Preşedinte? Puţin probabil. Alegerea Preşedintelui diferă de procedura de alegere a guvernului şi deoarece existau tensiuni în legătură cu o eventuală alegere a unui alt interpus într-o funcţie cheie, s-a decis cedarea funcţiei de Preşedinte în schimbul amânării alegerilor anticipate şi ameliorării situaţiei sociale, dar şi distragerea atenţiei populaţiei de la un şir de probleme esenţiale cu care se confruntă cei de la guvernare.

2. De ce toamna? De ce nu conform Constituţiei în mai-iunie ? Pentru că se tărăgănează, se trage de timp, se încalcă sărmana Constituţie care a fost violată de toţi cui nu i-o fost lene în ultima perioadă, totul pentru guvernare, totul pentru PD. Platforma DA nu poate concura cu PD-ul într-o luptă de lungă durată, într-o luptă în care ar câştiga resursele pe care ăştia le-au furat îndestul.

3. De ce tocmai acum ? în fine, am încercat să citesc cele peste 150 de pagini scrise de domnul Tănase, pentru că doar acum a fost sesizată, pentru că ei pot găsi orice justificare juridică, chiar în legătură cu încălcarea art. 90 din Constituţie, însă deja această întrebare nu mai este relevantă.

4. Ce facem mai departe ? Protestăm! de data asta, voi ieşi în PMAN ca să-mi protejez constituţia şi dreptul meu de a alege.

Legile nu sunt pentru Parlament, pentru Tănase, legile sunt făcute pentru o bună convieţuire şi evitarea haosului dintr-o societate. Atunci când cei de la guvernare vor continua să violeze legile, îmi e frică să mă gândesc ce va fi cânt toată populaţia într-o zi nu le va respecta, vor veni la Parlament şi Guvern şi se va întâmpla ceea ce se numeşte rezultatul unui precedent de violare a legii şi bunului simţ.

P.S. Este doar în interesul cetăţenilor să-şi aleagă un Preşedinte cât mai repede, un preşedinte al întregului popor, un preşedinte cu aspiraţii pro-europene, un preşedinte incomod”.