„Guvernul tergiversează introducerea unor taxe vamale de protejare a pieţei interne de importul cărnii de pasăre şi a unor produse lactate din Ucraina. Vă atragem atenţia că introducerea taxelor vamale speciale de protejare este o măsură absolut legală şi conformă normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, precum şi prevederilor Acordului de Comerţ Liber în cadrul CSI. Această măsură poate fi aplicată atunci când se produce o creştere a importului din orice ţară, care depăşeşte 15% din volumul de import pentru perioada similară sau există riscul iminent pentru astfel de creştere”, subliniază Slusari.

Totodată, preşedintele UniAgroProtect susţine că după introducerea embargoului la importul produselor agroalimentare din Ucraina în Federaţia Rusă, producătorii ucraineni au început mai activ să pătrundă pe piaţa moldovenească.

„Întreprinderile autohtone de procesare a cărnii de pasăre şi a laptelui deja se confruntă cu volume majorate de produse din Ucraina. Datorită resurselor energetice mult mai ieftine şi regimului fiscal preferenţial pentru agricultori, producţia importată din Ucraina este mai ieftină decât cea autohtonă. În scurt timp noi riscăm să pierdem mai multe întreprinderi avicole şi fabrici de lactate. În ramura avicolă lucrează aproximativ 6 mii de angajaţi. La întreprinderile de prelucrare a laptelui activează circa 15 mii de lucrători. Deci, fără lucru riscă să rămână peste 20 de mii de oameni, care cu mare probabilitate, vor completa rândurile migranţilor”, a conchis Slusari.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.